SaS: Väčšiu konkurenciu dnešným reťazcom, nie osobitný odvod

Vláda by mala skôr zlepšovať podnikateľské prostredie a napomáhať rastu konkurencie ako riešiť údajné vysoké marže obchodných reťazcov zavedením osobitného odvodu. Tvrdí to strana SaS v reakcii na nedávne vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka, ktorý možnosť zavedenia osobitného odvodu pre obchodné reťazce spomínal v súvislosti s tým, ak by sa nezmenil ich prístup pri podpore predaja slovenských výrobkov.

29.06.2018 12:18
debata (20)

„Očakávame, že zvyšné koaličné strany sa na tieto naivné ekonomické predstavy nedajú nalákať,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Podľa liberálov by mala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdenia o abnormálne vysokej ziskovosti obchodných reťazcov v porovnaní so zahraničím preukázať v serióznej analýze.

„Ak reálne čísla potvrdia nadštandardnú ziskovosť obchodných reťazcov na Slovensku, bude to len dôkaz slabej konkurencie, aká v obchode s potravinami u nás vládne. Ale len ekonomickí diletanti si môžu myslieť, že osobitným zdanením obchodných reťazcov, teda snahami o umelé zníženie ich ziskovosti, sa do podnikania s potravinami prilákajú noví investori,“ uviedla podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Ako dodala, týmto krokom by sa naopak len zabetónovala súčasná štruktúra obchodu, ktorá z hľadiska kvality, šírky sortimentu i kultúry predaja stále zaostáva za vyspelými krajinami.

Národniari sa pritom podľa SaS mýlia pri predstave, že slovenskému obchodu a spotrebiteľom pomôže tým, že vezme peniaze veľkým obchodným reťazcom a prerozdelí ich medzi domácich podnikateľov. Takýto protekcionizmus podľa Kiššovej pomôže iba jednotlivcom. Ako tvrdí, je preukázané, že životná úroveň občanov od roku 1989 prudko rastie vďaka súkromnému podnikaniu, konkurencii a menšej miere prerozdelenia, aká tu bola za komunizmu.

„Je absurdné, že SNS tento vývoj ignoruje a nabáda občanov vrátiť sa o tridsať rokov dozadu,“ dodal Richard Sulík.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #osobitný odvod #SASKA