Trump: Saudovia súhlasia s výrazným zvýšením ťažby ropy

Saudskoarabský kráľ Salmán súhlasil so žiadosťou amerického prezidenta Donalda Trumpa o zvýšenie ťažby ropy, a to možno až o dva milióny barelov denne. Uviedol to v sobotu Trump na svojom twitterovom účte.

30.06.2018 18:41
debata (4)

Saudskoarabská štátna tlačová agentúra oznámila, že Salmán a Trump sa počas telefonického rozhovoru zhodli na potrebe udržiavať stabilitu na ropnom trhu a kompenzovať výpadky v dodávkach. Neuviedla však nič o tom, že by Rijád mal v úmysle zvýšiť ťažbu o dva milióny barelov denne.

„Práve som hovoril s kráľom Salmánom zo Saudskej Arábie a vysvetľoval mu, že kvôli problémom s Iránom a Venezuelou žiadam, aby Saudská Arábia zvýšila produkciu ropy, možno až o 2 000 000 b­arelov, a kompenzovala tak vzniknutý rozdiel … Ceny sú príliš vysoké! On súhlasil!“ napísal Trump.

Saudská Arábia je kľúčovým členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Tá sa už minulý týždeň s Ruskom a niekoľkými ďalšími ťažbou dohodla na zvýšení ťažby o zhruba milión barelov denne.

Ceny ropy tento týždeň výrazne rástli kvôli obavám z dopadu amerických sankcií na dodávky z Iránu. K rastu cien prispievajú tiež nepokoje vo Venezuele a boje v Líbyi, ktoré majú negatívny vplyv na tamojší ropný sektor. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa v piatok vyšplhala až na 74,43 dolára za barel, najviac od novembra 2014.

Saudská Arábia teraz ťaží okolo desať miliónov barelov denne. Zdroje agentúry Reuters tento týždeň uviedli, že krajina plánuje v júli ťažbu zvýšiť až na 11 miliónov barelov denne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #Donald Trump