Poliaci môžu žiadať od Rusov lacnejší plyn, rozhodla švédska arbitráž

Švédsky arbitrážny súd rozhodol, že dominantná poľská plynárenská spoločnosť PGNiG má právo požadovať zníženie ceny plynu, ktorý kupuje od ruskej firmy Gazprom. Oznámila to v sobotu PGNiG.

01.07.2018 07:30
debata (132)

Nové ceny, ktoré stanovuje arbitri, budú mať podľa PGNiG spätnú platnosť od novembra 2014, keď poľská spoločnosť požiadala o revíziu cien.

PGNiG kupuje od Gazpromu väčšinu plynu, ktorý dodáva svojim zákazníkom. Firma sa často sťažuje, že platí vyššie ceny ako odberatelia Gazpromu v západnej Európe.

„Sme spokojní s rozhodnutím tribunálu, ktoré potvrdzuje právo PGNiG požadovať zníženie zmluvnej ceny,“ uviedol generálny riaditeľ poľského podniku Piotr Wozniak. „Očakávame, že zmluvná cena bude v ďalšej fáze konania znížená na úroveň trhových cien,“ dodal.

Poľsko sa teraz snaží znížiť svoju závislosť na ruskom plyne a nemá v úmysle predĺžiť zmluvu s Gazpromom po jej vypršaní v roku 2022. PGNiG musí na základe tejto zmluvy od Gazpromu kupovať 8,7 miliardy kubických metrov plynu ročne.

Minulý mesiac PGNiG podpísala s americkými spoločnosťami Port Arthur LNG a Venture Global LNG dohodu o dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG) na najbližších 20 rokov. Dodávky by mali pokryť zhruba tretinu ročnej spotreby Poľska. Budúci výpadok ruského plynu majú nahradiť aj dodávky novým plynovodom z nórskych severomorských ložísk.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Je kľúčovým dodávateľom plynu pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn #arbitráž #Gazprom