V Austrálii zakázali jednorazové igelitky, niektorých zákazníkov to nahnevalo

Zlosť a rozčúlenia vyvolal u niektorých zákazníkov najväčších austrálskych obchodných reťazcov zákaz vydávania jednorazových plastových tašiek.

01.07.2018 08:27
debata (1)

Ten platí vo väčšine austrálskych štátov odo dneška a obchodníkom za jeho porušenie hrozí pokuta, napísala agentúra Reuters.

Istý muž v obchodnom reťazci Woolworths chytil pod krkom predavača, ktorý mu oznámil, že plastové tašky na jedno použitie už v obchode nie sú. Incident na mieste vyriešila polícia. Iné obchody s potravinami poslali do predajní viac zamestnancov, aby ľuďom pomáhali zvyknúť si na nové opatrenia. Jeho cieľom je obmedziť množstvo odpadu. Zákazníci si v obchodoch môžu kúpiť tašky, ktoré sa dajú použiť opakovane.

Odborová organizácia združujúca predavačov začala kampaň, ktorú chce verejnosť na túto zmenu pripraviť. „Chápeme, že niektorí zákazníci môžu byť rozčúlení, ale akékoľvek násilné alebo hrubé správanie voči zamestnancom obchodov je úplne neospravedlni­teľné,“ cituje Reuters Gerarda Dwyera z odborovej organizácie zamestnancov pracujúcich v obchodoch.

Podľa Programu OSN na ochranu životného prostredia (UNEP) každý rok skončí v oceánoch viac ako osem miliónov ton plastov. OSN chce, aby sa do roku 2022 prestali jednorazové výrobky z plastov používať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #igelitka