Čína výrazne znížila clá na autá aj na iný tovar

V Číne v nedeľu nadobudlo účinnosť výrazné zníženie ciel na automobily a automobilové súčiastky a širokú škálu spotrebného tovaru. Krajina sa tak snaží podporiť dovoz.

01.07.2018 15:31
debata

Informuje o tom štátna tlačová agentúra Nová Čína na svojich internetových stránkach. Čínska vláda toto zníženie ciel avizovala už v máji. Budúci týždeň však Peking v dôsledku obchodných sporov s USA plánuje zaviesť nové clá na dovoz amerických automobilov.

Od nedele čínske clo na dovoz osobných automobilov kleslo na 15 percent z doterajších 20 až 25 percent. U automobilových súčiastok sa znížilo na šesť percent z ôsmich až 25 percent. Čína je najväčším automobilovým trhom na svete.

Čína znížila clá takisto u 1449 produktov v oblasti spotrebného tovaru, vrátane domácich spotrebičov, kozmetiky, potravín, nápojov a liekov. Priemerná colná sadzba týchto výrobkov klesla na 6,9 percenta z doterajších 15,7 percenta, píše Nová Čína.

Podľa agentúry ide už o piate koleso znižovania ciel na spotrebný tovar od roku 2015. „Výrazné zníženie dovozných ciel tovaru dennej potreby vedie k väčšiemu otváranie Číny,“ uviedla čínska vláda.

Analytici sa domnievajú, že znižovanie ciel pomôže Číne uspokojiť rastúci domáci dopyt a dosiahnuť vyrovnanejšiu obchodnú bilanciu.

„Rozšírený prístup k zahraničnému tovaru umožní čínskym spotrebiteľom využívať kvalitnejšie produkty a prinúti domáce podniky zvyšovať konkurencieschop­nosť,“ uviedol výskumný pracovník Čang Ťien-pching z Čínskej akadémie pre medzinárodný obchod a hospodársku spoluprácu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #clo