Hrozné, čo nám EÚ robí, sťažuje sa Trump

Americký prezident Donald Trump prirovnal obchodné praktiky Európskej únie k obchodným praktikám Číny.

01.07.2018 18:34
debata (133)

„Európska únia je možno rovnako zlá ako Čína, len menšia. Je hrozné, čo nám robia,“ povedal Trump v rozhovore s televíznou stanicou Fox News.

Americký prezident tiež uviedol, že EÚ vlani dosiahla v obchodovaní s USA prebytok 151 miliárd dolárov. „Navyše vynakladáme veľa peňazí na NATO, aby sme ich chránili,“ dodal. Hovoril tiež o protekcionizme EÚ v automobilovom priemysle a poľnohospodárstve.

Trump minulý mesiac pohrozil Európskej únii dvadsaťpercentným clom na dovoz automobilov, ak EÚ čoskoro nezruší svoje ochranné opatrenia proti Spojeným štátom. Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen následne varoval, že EÚ na prípadné zvýšenie ciel na dovoz áut do USA odpovie vlastnými krokmi.

EÚ už minulý mesiac začala uplatňovať clá vo výške 25 percent na dovoz niektorých tovarov zo Spojených štátov, napríklad motocyklov, džínsov alebo whisky. Reagovala tak na americká clá na dovoz ocele a hliníka.

Trump v nedeľu takisto potvrdil, že Spojené štáty budú uplatňovať sankcie na európske podniky, ktoré budú obchodovať s Iránom. Americký prezident sa v máji rozhodol odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom a obnoviť ekonomické sankcie voči Iránu.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Donald Trump #obchodná vojna