Krajiny V4 rastú rýchlejšie ako priemer EÚ

Hospodársky sa krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) darí, všetky rastú rýchlejšie ako priemer Európskej únie (EÚ). Hrozí im však, že pri dosiahnutí určitej hranice sa ich rast zastaví. Poukázal na to analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

02.07.2018 14:09
debata (10)

Členovia zoskupenia patria medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky EÚ. Susedné krajiny Slovenska však dosahujú vyšší hospodársky rast ako SR. „Najvyššiu dynamiku rastu HDP vlani v rámci V4 zaznamenala poľská ekonomika, a to 4,6 %. O niečo menej (4,4 %) vzrástlo české hospodárstvo a maďarské o rovné 4 %,“ priblížila analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Podľa Kataríny Muchovej zo Slovenskej sporiteľne sa však tento rok očakáva čiastočné zmiernenie rastu HDP.

Napriek hospodárskemu rastu patria krajiny V4 medzi tie chudobnejšie a hrozí im tzv. pasca stredného príjmu, upozornil Lörincz. „Ide o fakt, že dobiehanie chudobnejších krajín EÚ sa zastaví v okolí 80 – 90 % priemeru EÚ HDP podľa parity kúpnej sily. Aj keď krajiny V4 momentálne rastú rýchlejšie, stále im hrozí, že keď dosiahnu spomenutú hranicu, ich rast sa zastaví a vždy budú patriť medzi chudobnejších členov EÚ,“ poznamenal analytik s tým, že v takejto pasci uviazlo napríklad Španielsko, Portugalsko alebo Grécko. Dodal, že jedinou krajinou, ktorá to prekonala, je Írsko.

Spomedzi krajín zoskupenia je Slovensko jedinou krajinou, ktorá platí eurom, no podľa Dovalovej má zároveň aj najpomalší rast miezd. Najvýraznejší rast miezd pritom zaznamenalo Maďarsko, nasledované Poľskom a Českom. „Hlavným dôvodom je, že u našich susedov je miera nezamestnanosti podstatne nižšia, čo vytvára tlak na rast miezd,“ podotkla analytička, ktorá súčasne uviedla, že slovenskej ekonomike sa darí. To sa podľa nej prejavuje aj v zlepšovaní situácie na trhu práce tak, že rastie zamestnanosť aj mzdy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP #V4