Koľko si kto pýta od štátu cez vratku DPH? Daniari zverejnili zoznamy

Na portáli finančnej správy je dostupný už aj zoznam daňových subjektov s výškou vyrubenej dane z príjmov právnickej osoby, a tiež zoznam daňových subjektov s výškou uplatneného nadmerného odpočtu. V zmysle platnej legislatívy ich finančná správa zverejnila do konca júna. Zoznamy bude pravidelne štvrťročne aktualizovať.

03.07.2018 18:47
debata (7)

K doteraz zverejňovaným zoznamom ako napríklad k zoznamu daňových subjektov registrovaných pre DPH, platiteľov DPH i k zoznamu daňových dlžníkov pribudli ďalšie dva. Ide o zoznam daňových subjektov s výškou vyrubenej dane z príjmov právnickej osoby alebo dodatočne vyrubenej dane z príjmov právnickej osoby, alebo daňovej straty právnickej osoby a zoznam daňových subjektov s výškou uplatneného nadmerného odpočtu a s výškou priznanej vlastnej daňovej povinnosti.

Zoznam daňových subjektov s výškou uplatneného nadmerného odpočtu a s výškou priznanej vlastnej daňovej povinnosti bude finančná správa aktualizovať vždy do konca každého štvrťroka kalendárneho roka na základe daňových priznaní k dani z pridanej hodnoty podaných v predchádzajúcom kalendárnom štvrťroku. Aktuálny zoznam teda vychádza z daňových priznaní podaných v 1. štvrťroku 2018.

„Oceňujem, že po diskusii koalície s opozíciou sa podarilo presadiť, aby boli zverejňované všetky vratky od prvého eura. Dnes už každý občan môže skontrolovať, komu boli vyplatené a v akej výške. Aj práca opozičných poslancov môže mať zmysel, ak pracujú a podávajú kvalitné návrhy,“ povedal autor návrhu, poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený), ktorý po rokovaniach na rezorte financií bol prijatý a v NR SR schválený. Ministerstvo tento návrh predložilo do parlamentu a bol prijatý.

Podľa poslanca sa tak vytvoril priestor pre nezávislú a občiansku kontrolu fungovania finančnej správy a podvodov s DPH.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Finančná správa