Britské firmy sú nervózne, stále nevedia čo bude po brexite

Britská obchodná komora (BCC) upozornila, že firmy potrebujú odpoveď na to, aké budú vzťahy krajiny s Európskou úniou po brexite.

04.07.2018 07:38
debata

„Trpezlivosť firiem sa dostáva do kritického bodu,“ povedal v utorok generálny riaditeľ BCC Adam Marshall. Dva roky po tom, ako britskí voliči rozhodli o odchode z EÚ, komora vyhlásila, že firmy stále nevedia, aké dohody budú v množstve oblastí, vrátane ciel, daní či leteckej dopravy.

Britská obchodná komora tvrdí, že neistota vyplývajúca z brexitu spôsobuje „významné spomalenie“ podnikateľských investícií v krajine a mnohé firmy vypracúvajú rezervné plány na presun peňazí inde. „Firmy majú všetky práva prehovoriť, ak je nadmieru jasné, že praktické otázky ovplyvňujúce konkurencieschop­nosť a živobytie miliónov ľudí zostávajú nezodpovedané,“ uviedol Marshall.

Británia má vystúpiť z EÚ v marci budúceho roka a Brusel varoval, že vláda britskej premiérky Theresy Mayovej musí čoskoro predložiť realistické návrhy alebo riskovať, že z bloku odíde bez dohody. Veľkí priemyselní výrobcovia, vrátane leteckého gigantu Airbus, ktorý v Británii zamestnáva 14 tis. ľudí, upozornili, že odídu z Británie, ak sa nedosiahne dohoda o brexite.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit