Mzdy rastú rýchlejšie ako dôchodky

Miera náhrady v dôchodkovom systéme, teda pomer priemerného starobného dôchodku k priemernej mzde na Slovensku, od roku 2013 každoročne klesá. Kým v roku 2013 pomer priemernej starobnej penzie voči priemerným hrubým zárobkom predstavoval 47,39 %, v ďalších rokoch išlo o postupný pokles až na vlaňajších 44,90 %. Znamená to, že priemerná starobná penzia rastie na Slovensku pomalšie ako priemerná hrubá mzda. Vyplýva to zo štatistík Sociálnej poisťovne.

04.07.2018 08:44
debata (8)

Národný program reforiem, ktorý koncom apríla tohto roka schválila vláda, upozorňuje na to, že miera náhrady v dôchodkovom systéme do roku 2070 klesne takmer o 10 percentuálnych bodov. Preto je podľa materiálu potrebné zaviesť opatrenia na zvýšenie efektívnosti v dôchodkovom sporení. „Všetky tieto opatrenia môžu prispieť k vyšším dôchodkom sporiteľov v budúcnosti a teda aj menšej odkázanosti na štátny prvý pilier, ktorý je ešte stále výrazne ovplyvnený starnutím populácie,“ konštatuje ministerstvo financií v reformnom programe.

Každé opatrenie, ktoré zvýši mieru náhrady zo súkromných úspor, podľa rezortu financií dokáže kompenzovať nižšiu mieru náhrady budúcich generácií dôchodcov. Môže ísť pritom o zavedenie indexového fondu v treťom dôchodkovom pilieri, zvýšenie atraktívnosti dobrovoľného dôchodkového sporenia prostredníctvom mixu politík, vrátane posilnenia konkurencie, či umožnenie zamestnávateľom posielať dobrovoľné príspevky na dôchodkové sporenie aj do druhého piliera.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Sociálna poisťovňa #dôchodok #II. pilier