Drvivá väčšina Slovákov súhlasí s obmedzením predaja cez veľké sviatky

Takmer 90 % spotrebiteľov na Slovensku súhlasí s obmedzením maloobchodného predaja počas vianočných a veľkonočných sviatkov.

04.07.2018 11:08
debata (49)

So zatvorením obchodov počas Vianoc rozhodne a skôr súhlasí 88,8 % ľudí, počas Veľkej noci je to 88,1 % spotrebiteľov. Vyplýva to z výskumu agentúry Focus pre Prírodovedeckú fakultu UK, Sociologický ústav SAV a Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity na vzorke 1012 respondentov v januári tohto roku.

Vo štvrtok sú obchody zatvorené

Vo štvrtok 5. júla na Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda budú na Slovensku zo zákona zatvorené obchody. Toto opatrenie priniesla novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna 2017 a zaviedla do praxe zatvorenie predajní celkovo 15,5 dňa v roku, počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja.

Zamestnávatelia v obchode nemôžu v tieto dni nariadiť zamestnancom a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce.

Otvorené môžu byť v tento deň len napríklad čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne alebo predajne suvenírov. Zákaz sa pritom vzťahuje len na predaj tovaru, otvorené tak môžu byť prevádzky poskytujúce služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny či požičovne.

Podľa Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu vítajú takéto opatrenia najmä matky s deťmi, ktoré v predajniach pracujú. Takmer 80 % zamestnancov v obchodoch totiž tvoria ženy.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchod #obmedzenie predaja