Napätie vo svetovom obchode rastie, účinky bariér sa začínajú prejavovať

Obchodné bariéry, ktoré budujú veľké ekonomiky, by mohli ohroziť globálne ekonomické oživenie a ich účinky sa už začínajú prejavovať. Oznámila to Svetová obchodná organizácia (WTO) v stredajšej správe o obchodných reštrikciách v krajinách skupiny najväčších ekonomík sveta G20.

05.07.2018 06:27
debata (6)

Bližšie podrobnosti WTO v správe neuviedla, v máji však ukazovateľ štvrťročného výhľadu obchodu WTO naznačil, že rast obchodu by sa mohol v druhom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi spomaliť.

Analýza WTO zistila, že krajiny G20 zaviedli od polovice októbra minulého roka do polovice mája tohto roka 39 nových obmedzení obchodu. To je dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcou polročnou správou. Obmedzenia sa dotkli hlavne obchodu s železom a oceľou, plastami a dopravnými prostriedkami. Od polovice mája potom bolo zavedených viacero ďalších nových obchodných reštrikcií.

„Táto pokračujúca eskalácia predstavuje vážnu hrozbu rastu a oživeniu vo všetkých krajinách a začíname vidieť tento vplyv v niektorých ukazovateľoch budúceho vývoja,“ uviedol generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo vo vyhlásení.

Súčasťou ukazovateľa výhľadu obchodu sú aj údaje o medzinárodnej leteckej preprave nákladov. Podľa najnovšieho odhadu Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) by dopyt po leteckej nákladnej preprave mala tento rok vzrásť o „mierne“ štyri percentá. V decembri očakávala IATA zvýšenie o 4,5 percenta. „Stále očakávame rast, ale tieto očakávania zráža každé nové zavedenie ciel,“ povedal generálny riaditeľ IATA Alexandre de Juniac.

Správa WTO špeciálne nespomína žiadnu krajinu. Americký prezident Donald Trump však od začiatku roka oznámil množstvo nových ciel, ktoré majú byť trestom za to, čo označuje za nekalé podnikateľské praktiky. Clá sa dotkli spojencov aj rivalov USA, upozornila agentúra Reuters. Niektoré krajiny už reagovali oznámením odvetných ciel.

WTO upozornila, že v dôležitom okamihu, keď globálna ekonomika konečne začína vykazovať známky trvalého hospodárskeho oživenia po globálnej finančnej kríze, by neistota vyvolaná rozširovaním opatrení obmedzujúcich obchod mohla toto oživenie ohroziť. Dodáva, že svetový obchodný systém bol vytvorený, aby vyriešil také problémy, ale stupňujúce sa napätie predstavuje hrozbu pre samotný systém a ekonomiky G20 by mali využiť všetky prostriedky, ktoré majú k dispozícii, na zlepšeniu situácie a podporu ďalšieho oživenia obchodu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #WTO #obchodná vojna