Automobilky sa chcú viac zapojiť do služby zdieľania vozidiel

Renault, PSA Peugeot Citroen či Volkswagen - každá z týchto automobiliak sa snažia presadiť so službou zdieľania vozidiel.

05.07.2018 08:43
debata

Francúzska automobilka Renault sa chystá v Paríži a okolí spustiť službu zdieľania vozidiel objednávaných cez mobilnú aplikáciu. Spolu s výrobcom vozidiel Peugeot firmou PSA chce nahradiť miestneho prevádzkovateľa zdieľanie elektromobilov Autolib.

Renault podľa svojho oznámenia dúfa, že bude môcť dať k dispozícii viac ako 2000 vozidiel. Autolib (názov je zloženinou francúzskeho slova auto a liberté, sloboda) vznikol v roku 2011, bola za ním skupina magnáta Vincenta Bolloréa. V hlavnom meste Francúzska si služby charakteristických malých áut objednávalo na 150 000 aktívnych používateľov. Firma sa ale dostala do straty a sťažnosti na čistotu, problémy s parkovaním a objednávaním aj konkurencia iných spôsobov dopravy typu Uber nakoniec prinútili parížsku radnicu vypovedať zmluvu s Autolibom.

Automobilka PSA začne v Paríži v posledných troch mesiacoch tohto roka zdieľanie vozidiel prostredníctvom takzvaného free floatingu, keď si zákazník bude môcť vyzdvihnúť auto kdekoľvek a kedykoľvek a zase ho kdekoľvek a kedykoľvek v rámci vopred definovanej zóny odložiť. Sám Renault už ponúka carsharingové služby na báze free floatingu v Madride.

Nemecká automobilka Volkswagen plánuje v budúcom roku v nemeckých mestách začať prevádzkovať službu zdieľania elektromobilov. V nasledujúcom roku plánuje túto službu rozšíriť do veľkých miest v ďalších európskych krajinách a tiež v Severnej Amerike a v Ázii. Oznámila to dnes firma.

Volkswagen chce týmto spôsobom osloviť spotrebiteľov, ktorí si nechcú kupovať vlastný automobil. „Sme presvedčení, že trh so zdieľaním automobilov má potenciál,“ uviedol člen predstavenstva značky VW zodpovedný za predaj a marketing Jürgen Stackmann. „Náš vozidlový park určený na zdieľanie sa bude skladať výhradne z elektromobilov,“ upozornil.

Nový generálny riaditeľ Volkswagenu Herbert Diess v apríli vyhlásil, že koncern musí výrazne zrýchliť tempo pri rozvoji aktivít v oblasti elektrického pohonu, automatizácie riadenia, digitalizácie a nových služieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #zdieľaná ekonomika #zdieľanie áut