Slovákov môže obchodná vojna poškodiť viac ako Číňanov či Američanov

Viac než Spojené štáty a Čínu môže prípadná obchodné vojna postihnúť ekonomiky Slovenska, Maďarska alebo Česka. Vyplýva to z ekonomického modelu analytickej spoločnosti Pictet Asset Management, ktorý vo štvrtok zverejnila agentúra Reuters.

05.07.2018 14:26
debata (18)

Model pracuje so zavedením desaťpercentného cla na výrobky z USA, ktoré by boli nútení zaplatiť spotrebitelia. Takýto krok by mohol priviesť globálne hospodárstvo do stagflácia, teda kombinácie vysokej inflácie a súčasnej stagnácie ekonomiky, a znížiť firmám zisk asi o 2,5 percenta.

Práve ekonomiky krajín silne naviazaných na globálne hodnotové reťazce, ktoré veľké korporácie využívajú na rozdelenie produkcie svojho tovaru, budú vypuknutím obchodného konfliktu pravdepodobne zasiahnuté.

V prvej päťke týchto štátov figuruje okrem Slovenska na treťom a Česka na piatom mieste ešte prvé Luxembursko, druhý Taiwan a štvrté Maďarsko. Krajiny sú zoradené podľa svojho zapojenia do globálnych hodnotových reťazcov podľa definície Svetovej obchodnej organizácie (WTO) ako súčet pridanej hodnoty zo zahraničia k exportu krajiny a pridanej hodnoty dodávanej do zahraničia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Slovensko #USA #obchodná vojna