Pôjde ropný gigant Saudi Aramco na burzu? Mnohí o tom pochybujú

Prípravy očakávaného vstupu saudskoarabskej spoločnosti Saudi Aramco na burzu viaznu. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) začínajú ľudia oboznámení s celým procesom pochybovať, či k primárnej ponuke akcií (IPO) najväčšej ropnej firmy na svete skutočne dôjde.

06.07.2018 13:54
debata

Niekoľkokrát odložený krok je pritom zásadný pre plán saudskoarabskej vlády otvoriť tamojšiu ekonomiku svetu a obmedziť jej závislosť na ťažbe ropy.

Má ísť o historicky najväčšiu primárnu ponuku na svete: hodnota firmy by mohla dosiahnuť vyššie dvoch biliónov dolárov. Zároveň by ale vstup na burzu podrobil pýchu saudskoarabského kráľovstva nevídanej kontrole, na ktorej, ako uvádzajú zdroje WSJ, nie je spoločnosť ani celá krajina zatiaľ pripravená.

„Všetci sú si takmer istí, že sa to nestane,“ povedal denníku v súvislosti s IPO vyšší úradník Saudi Aramco.

S návrhom uviesť na burzu podnik, ktorý ovláda jedny z najväčších zásob ropy na svete, prišiel saudský korunný princ Muhammad bin Salmán v januári 2016. IPO sa podľa pôvodných plánov mala uskutočniť v minulom roku. Po niekoľkých odkladoch sa naposledy hovorilo o roku 2019. Primárna ponuka má prísť na saudskoarabskú burzu a následne sa počíta s predajom akcií v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #Saudi Aramco