Ukrajinský Naftogaz si pýta od ruského Gazpromu ďalších 11 miliárd dolárov

Ukrajinská ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz podala na štokholmský arbitrážny súd novú sťažnosť na ruský plynárenský gigant Gazprom pre kontrakt o tranzite plynu a požaduje od firmy odškodné viac ako 11 miliárd USD. Oznámila to ukrajinská firma v piatkovom vyhlásení.

06.07.2018 22:44
debata (63)

Naftogaz uviedol, že kvôli zmenám na európskom trhu s plynom chcel v marci znovu prerokovať výšku poplatkov, ktoré dostáva od Gazpromu za tranzit plynu do Európy cez ukrajinské územie. Gazprom však podľa Naftogazu nebol v rokovaní konštruktívny, a prinútil tak ukrajinskú firmu, aby sa s celou záležitosťou obrátila na arbitrážny súd, ako je stanovené v zmluve.

Spory o plyn sú sprievodným javom zhoršených vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou po ruskej anexii Krymu a vypuknutí povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz sa kvôli svojim sporom obrátili na arbitrážny súd v Štokholme v júni 2014. Spory sa týkajú zmlúv o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu a tranzitu ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Obe zmluvy sú platné do 31. decembra 2019.

Po dvoch rozhodnutiach arbitrážneho súdu v sporoch medzi oboma spoločnosťami má Gazprom Naftogazu vyplatiť viac ako 2,5 miliardy USD. Gazprom však zatiaľ peniaze nevyplatil.

Gazprom vlani dodal do Európy rekordných 194 miliárd metrov kubických plynu. Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu stúpol o takmer 14 percent na 93,5 miliardy metrov kubických, napísala agentúra Reuters.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz