Doprave v Ružomberku majú pomôcť menšie úpravy, odbremení ho až diaľnica

Doprave v Ružomberku čiastočne pomôžu niektoré opatrenia, konečným riešením bude až dostavba diaľnice. "Po viac ako dva a pol roku posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA zmenenej trasy diaľnice na diaľničnom úseku D1 Hubová-Ivachnová, ktorý prechádza mestom Ružomberok a dolným Liptovom, sa v blízkej budúcnosti dočkáme jeho ukončenia a právoplatnosti," informoval asistent primátora Ružomberka Michal Praženica.

07.07.2018 16:27
debata (1)

Na základe podpísaného dodatku k zmluve o dielo so zhotoviteľom sa majú začať aj viac ako tri roky zastavené práce na tuneli Čebrať. Počas procesu EIA trvalo mesto Ružomberok na pripomienkach, ktoré majú obyvateľom a motoristickej verejnosti do doby dostavby diaľnice aspoň čiastočne uľahčiť život. Mesto Ružomberok zorganizovalo stretnutie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) ako aj Slovenskej správy ciest, ktoré bolo 4. júla.

„Výsledkom je realizácia úpravy križovatky pri Mondi SCP predĺžením odbočovacieho pruhu smerom na Banskú Bystricu a úpravy signálov na semaforoch. Ide však len o kozmetické riešenie, preto sú pre nás nedostatočné a boli sme sklamaní“ povedal primátor Igor Čombor.

Podľa jeho slov urýchlene žiadali kompetentných o zvýšenie priepustnosti mesta Ružomberok a zvýšenie bezpečnosti chodcov. „Od NDS očakávame okrem kozmetickej úpravy križovatky hlavných ciest pri Mondi aj včasné dopravné značenie zelenej vlny, potrebnú technologickú výmenu svetelnej signalizácie, aby umožňovala reagovať na premenlivú intenzitu dopravy a zaradenie priechodov pre chodcov do systému zelenej vlny. Tieto opatrenia sa dajú realizovať v krátkom čase," dodal primátor Ružomberka.

Vybudovať sa majú aj inteligentné priechody pre chodcov na hlavnej ceste v Ružomberku (I/18), rozšírenie cesty na štvorpruhovú od križovatky Mondi SCP až po Ivachnovú, zrealizovanie plnohodnotnej novo budovanej diaľničnej križovatky Ivachnová tak, aby mohla tranzitná doprava smerom na sever alebo juh v budúcnosti obchádzať mesto Ružomberok či obec Likavka. „Všetky tieto riešenia sú síce dôležité a pomôžu nám čiastočne zmierniť kolabujúcu dopravu, ale všetci obyvatelia mesta a okolia, ako aj motoristi, čakajú na toľko sľubované finálne riešenie – dostavbu diaľnice. Až potom si všetci vydýchneme,“ uzavrel Čombor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #Ružomberok #Hubová - Ivachnová #Čebrať