Trumpova administratíva pozastavila platby na Obamacare

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa v sobotu pozastavila platby pre zdravotné poisťovne s odôvodnením, že najnovšie rozhodnutie federálneho súdu v Novom Mexiku bráni ich vyplateniu.

08.07.2018 15:55
debata

Inštitúcia Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), ktorá spravuje program na základe Zákona o dostupnej starostlivosti, uviedla, že krok administratívy zablokoval platby vo výške 10,4 miliardy USD (8,87 miliardy e­ur).

Trumpova administratíva využila svoje právomoci, aby podkopala program označovaný aj ako Obamacare po tom, ako republikánmi kontrolovaný Kongres vlani nezrušil zákon a nenahradil ho novým. Vďaka programu dostáva zdravotné poistenie približne 20 miliónov Američanov.

Cieľom programu je pomôcť stabilizovať zdravotné poistenie tým, že poskytuje kompenzácie poisťovniam, ktoré mali v evidencii väčší počet chorých ľudí. Vláda získava peniaze od poisťovní so zdravšími poistencami.

CMS, na ktorú dohliada americké ministerstvo zdravotníctva, uviedla, že pozastavenie platieb bolo nevyhnutné. Federálny súd v Novom Mexiku totiž vo februári zistil, že vláda pri výpočte a rozdeľovaní platieb používa nepresné vzorce. Rovnaké rozhodnutie prijal aj federálny súd v Massachusetts v januári.

„Sme sklamaní z najnovšieho rozhodnutia súdu. V dôsledku neho sú zmrazené platby v hodnote miliárd dolárov,“ píše sa vo vyhlásení CMS. Organizácia požiadala súd v Novom Mexiku, aby prehodnotil svoje rozhodnutie a vyjadrila nádej na urýchlené vyriešenie problému.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Obamacare