Ceny elektriny stúpnu

Elektrina pre domácnosti od januára budúceho roka zdražie. Otázne zatiaľ je, či pôjde až o 10-percentný nárast cien, o ktorom hovoria predajcovia, alebo sa regulačnému úradu podarí nárast cien okresať na prijateľnejšie úrovne.

11.07.2018 07:00
blackout, elektrina, elektricka siet, vedenie, Foto:
Za zdražovaním je rast cien elektriny na trhoch. Ešte pred rokom stála jedna megawatthodina elektriny na Pražskej burze 31 eur, a dnes vyjde na 48 eur.
debata (35)

Za zdražovaním je rast cien elektriny na trhoch. Ešte pred rokom stála jedna megawatthodina elektriny na Pražskej burze 31 eur, a dnes vyjde na 48 eur.

„Takýto nárast sa už prejaví aj na cene, ktorá vstupuje do vzorca pre koncové ceny na budúci rok. Môže to byť 15– až 30-percentný nárast na cene komodity. Tá tvorí na Slovensku približne tretinu koncovej ceny,“ povedal v rozhovore pre Pravdu riaditeľ predaja spoločnosti Slovakia Energy Jiří Koudela.

Nárast burzových cien elektriny súvisí so zdražovaním ropy, pri ktorom hrajú momentálne hlavnú úlohu sankcie uvalené zo strany USA na Irán. Trh očakáva výpadky ropy a plynu z Iránu, keďže USA hrozia sankciami všetkým firmám, ktoré budú naďalej obchodovať s Iránom. Ropa na burze v Londýne stála pred rokom 48 dolárov za barel a dnes je cena 78 dolárov. Pri tejto cene sa už USA oplatí ťažiť ropu aj z bridlíc. Rast cien ropy cítia už niekoľko mesiacov aj slovenskí motoristi, a to na cenách benzínov a nafty.

Zdraženie elektriny môže regulačný úrad zmierniť pri posudzovaní distribúcie a dotácií na obnoviteľné zdroje energie a podporu domácej ťažby uhlia. V prípade uhlia sa hovorí o útlme ťažby na hornej Nitre najskôr v rokoch 2023 až 2025. Podpora na obnoviteľné zdroje má zase rásť, keďže Brusel aktuálne presadzuje, aby zelená energia mala do roku 2030 až 32-percentný podiel, kým do roku 2020 je európsky cieľ na úrovni 20 percent. Bežná slovenská domácnosť už teraz cez ceny elektriny dotuje zelené energie a baníctvo sumou asi 70 eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #regulačný úrad #cena elektriny #obnoviteľné zdroje energie