Boeing má po pol roku výrazne viac zakázok ako Airbus

Americký výrobca lietadiel Boeing získal v 1. polroku viac ako dvojnásobné množstvo nových objednávok v porovnaní so svojim najväčší rivalom, európskym koncernom Airbus. A jeho dodávky vzrástli o vyše 7 %.

11.07.2018 10:11
debata

Boeing zaznamenal za šesť mesiacov do konca júna 460 nových objednávok, zatiaľ čo Airbus zaevidoval len 206 objednávok. Boeing sa tak teší z oživenia dopytu po vlaňajšej prehre s Airbusom.

Najväčší výrobca lietadiel na svete ďalej uviedol, že jeho dodávky vzrástli v 1. polroku o 7,4 % na 378 lietadiel, čo bolo spôsobené vyšším dopytom po najpredávanejšom modeli Boeing 737.

Boeing podľa agentúry Reuters registruje zlepšenie prílivu nových zákaziek. Vlani v objednávkach za Airbusom zaostal, a to už piaty rok. V dodávkach zákazníkom však európskeho konkurenta už šiesty rok predčil, takže si udržal pozíciu najväčšieho výrobcu lietadiel na svete.

V celom tomto roku Boeing počíta s dodaním 810 až 815 lietadiel, zatiaľ čo Airbus predpokladá, že dodá zákazníkom okolo 800 lietadiel. Vlani dosiahli dodávky Boeingu 763 lietadiel, a stanovili tak nový ročný rekord pre celý letecký priemysel.

Správa o polročných dodávkach a zákazkách Boeingu prichádza krátko pred medzinárodným leteckým aerosalóne vo Farnboroughu pri Londýne, ktorý sa začne v pondelok. Podľa poradenskej spoločnosti IBA Group by výrobcovia na tomto veľtrhu mohli získať objednávky na zhruba 900 lietadiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Boeing