Taliani do Mochoviec nalejú 700 miliónov

Vláda súhlasila s akcionárskou pôžičkou vo výške 700 miliónov eur pre Slovenské elektrárne na dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34) od talianskej spoločnosti Enel. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD).

11.07.2018 15:09 , aktualizované: 17:56
debata (25)

Pôžičku od talianskeho akcionára na dostavbu Mochoviec včera odklepla vláda. Enel zadotuje dostavbu tretieho a štvrtého bloku cez akcionársku pôžičku sumou 700 miliónov eur. Štát vyžadoval vstup akcionára ešte vlani v marci, keď ustúpil ohľadne navýšenia rozpočtu o ďalšie tri milióny. Ustupovalo sa vtedy aj ohľadne termínu dostavby.

Odchádzajúci taliansky akcionár zase podmienil naliatie peňazí zadržaním pohľadávok štátu voči Slovenským elektrárňam (SE). "Enel žiadal, aby sme si neuplatňovali tieto pohľadávky na úkor ním poskytovaných peňazí,“ povedal v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga. Vláda tak podľa ministra schválila akcionársky úver od Talianov s tým, že "Slovenská republika prípadné svoje pohľadávky, ktoré má alebo jej v budúcnosti vzniknú, dá tiež na úroveň akcionárskeho úveru“.

Hovorí o tom Informácia o aktuálnom stave projektu dostavby EMO34 a finančnej situácii v spoločnosti Slovenské elektrárne. Vládou prešla ako vyhradený materiál – údaje z neho tak nie sú verejné.

Na úroveň talianskej pôžičky by sa tak dostalo napríklad odškodné za deväť rokov protiprávnej prevádzky vodnej elektrárne Gabčíkovo, o ktorom súdy stále nerozhodli. V tomto spore ide približne o 480 miliónov eur. SE však pred rokom prehrali arbitráž vo Viedni ohľadne žaloby na 590-miliónovú kompenzáciu za vypovedanie zmluvy o prevádzke Gabčíkova v decembri 2014. Práve rozhodnutie viedenskej arbitráže by mohlo podporiť štát na súde o odškodné.

V prípade, že by Slovensko v spore o odškodné uspelo, museli by sme na vyrovnanie prípadných nárokov čakať zarovno s Enelom.

Spomalenie pre hádky o peniaze a kvalitu prác?

Napriek uisteniam po kontrolnom dni premiéra Petra Pellegriniho aj ministra hospodárstva tento utorok je však možné zastavenie prác na Mochovciach stále v hre. Otázniky sa vynárajú ohľadne spoločnosti Strabag. Tá totiž v prácach na blokoch nepokračuje. Denníku Pravda to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Strabag pre Česko a Slovensko Edita Novotná. "Stavebné práce zatiaľ nepokračujú, lebo doteraz nedošlo k uspokojivému riešeniu otázky úhrad za nami prevedené práce. Spoločnosť Enel nehradí tieto svoje záväzky už od jesene minulého roka,“ povedala. Práce by sa podľa Novotnej mali obnoviť, len čo príde k "plneniu záväzkov a poskytnutiu súčinnosti zo strany spoločnosti Enel“.

Podľa hovorcu Slovenských elektrární Miroslava Šarišského ide o čisto obchodný spor, ktorý vysvetlil po kontrolnom dni generálny riaditeľ SE Branislav Strýček. Ten vtedy hovoril o tom, že prebieha rokovanie. "Bol spor o ich dodávke, nebolo to spôsobené našou schopnosťou splácať záväzky,“ povedal Strýček. Platby pritom nie sú podľa neho zastavené.

Žiga sa v spore okolo Strabagu postavil na stranu elektrární. "Problémom Strabagu nie je nedostatok peňazí, problémom Strabagu sú neprebraté práce od investora,“ povedal minister hospodárstva. K prebratiu prác podľa Žigu nedošlo, pretože "vraj Strabag neurobil takú prácu, aká bola požadovaná“. Práce na dostavbe pokračujú bez prestávky, dodal minister hospodárstva. Pôžička podľa neho len "predchádza niektorým udalostiam“, aby nedošlo k prípadnému zastaveniu prác.

Rozpočet sa nezvyšuje, len reštrukturalizuje

Práve peniaze od Enelu však boli podmienkou pre navýšenie rozpočtu a predĺženie termínu dostavby 3. a 4. bloku v marci minulého roka. "Banky už asi vyčerpali svoje limity a pre úspešné dokončenie trojky a štvorky v Mochovciach je potrebné doliať peniaze a vytvoriť inú štruktúru financovania,“ povedal Žiga. Na dostavbu Mochoviec si Slovenské elektrárne (SE) brali pred štyrmi rokmi 870-miliónový úver od ruskej Sberbank. Úver má splatnosť 7,5 roka. Zdá sa však, že ani táto finančná injekcia na dostavbu chýbajúcich blokov nestačila.

Rozpočet sa pritom navýšiť nemá. V stredu to opätovne potvrdil minister hospodárstva. Celkový rozpočet tak zostáva na úrovni dohodnutej v marci minulého roka – a to 5,4 miliardy eur. Pôvodne sa však ešte v roku 2008 počítalo so sumou 2,8 miliardy eur, odvtedy sa suma stále zvyšovala. "Je to v rámci rozpočtu, hovoríme o reštruktura­lizácii rozpočtu,“ povedal Žiga. Podľa posledných zverejnených údajov je tretí jadrový blok dostavaný na 97 %. Koncom januára sa pritom jeho dokončenosť pohybovala na úrovni 96,2 %. Štvrtý mochovský blok bol ku koncu marca dokončený na 85,1 %.

Taliansky Enel zo Slovenských elektrární odchádza. Svoje akcie predal za 375 miliónov eur českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Vyplatených bolo zatiaľ len 150 miliónov eur, na nového majiteľa sa previedla len časť akcií. Zvyšné peniaze a akcie zmenia majiteľa až po dostavbe Mochoviec. Enel kupoval 66-percentý podiel SE v roku 2006 od štátu za 800 miliónov eur. Čisté zisky SE od ich privatizácie dosiahli viac ako 2,5 miliardy eur. Spoločnosť sa však topí v dlhoch. Podľa výročnej správy za rok 2016 dosiahli úvery a pôžičky 2,53 miliardy eur.

Dostavbu jadrovej elektrárne Mochovce začali ešte v roku 2015 riešiť orgány činné v trestnom konaní vzhľadom na závažné zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, ale výsledok stále nie je známy.

Agentúrnu správu sme nahradili autorských článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel