USA znovu pohrozili firmám, ktoré stavajú plynovod Nord Stream 2

Washington v stredu znovu varoval spoločnosti, ktoré investovali do výstavby plynovodu Nord Stream 2, že im hrozia sankcie. Moskva podľa americkej diplomacie využíva tento projekt na rozdelenie Európy, napísala agentúra Reuters.

12.07.2018 03:26
debata (51)

„Jasne sme povedali, že spoločnosti pracujúce v ruskom sektore energetiky a vývozu plynu sa zapojili do obchodov, ktoré so sebou nesú riziko sankcií,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

„Domnievame sa, že plynovod podkopáva celkovú energetickú bezpečnosť a stabilitu Európy a dáva Rusku ďalší nástroj na to, aby mohlo robiť politický nátlak na európske krajiny, najmä na Ukrajinu. Rusko vie, že tento projekt Európu rozdeľuje a využíva to,“ dodal.

Americký prezident v stredu na summite NATO v Bruseli ostro kritizoval Nemecko a Francúzsko pre ich dovoz zemného plynu z Ruska. USA podľa šéfa Bieleho domu európske krajiny chránia pred Moskvou a pritom mnohé z nich „platia miliardy dolárov do ruskej pokladnice“. Nemecko Trump označil za „absolútne závislé“ na Rusku a za „zajatcov“ Moskvy.

Chystaný plynovod Nord Stream 2 má obísť krajiny, cez ktoré do západnej Európy prúdi veľká časť ruského plynu. Plynovod je tŕňom v oku predovšetkým Ukrajine a Poľsku, ale aj ďalším štátom, ako je Slovensko či Česká republika. Podľa týchto krajín ide stavba proti záujmom EÚ, zvyšuje závislosť na Rusku a nesie so sebou riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Nord Stream