Hádka aj vo WTO: USA obvinili Čínu, že je neférová, tá hovorí o šikane

Neférová obchodná politika Číny si vyžaduje urýchlené riešenie, pričom tento problém je pre Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) priveľký. Tvrdí to americký veľvyslanec pri WTO Dennis Shea.

12.07.2018 08:36
debata (5)

Ako uviedol na schôdzke členov WTO v Ženeve, „vzhľadom na veľmi veľkú a stále sa zvyšujúcu úlohu Číny v medzinárodnom obchode a vážne škody, ktoré čínsky prístup k obchodu a investíciám spôsobuje obchodným partnerom, nie je možné riešenie tohto problému naďalej odkladať“. Zároveň dodal, že WTO nie je vhodným miestom na riešenie tohto sporu. Ako povedal, organizácia nedisponuje všetkými potrebnými nástrojmi na zmiernenie súčasnej situácie.

Podľa Sheu vplyv Číny na ekonomiku v poslednom období vzrástol a zahraničné podniky čelia stále väčším prekážkam. Zástupca Číny obvinenia USA odmietol a vyzval ostatných členov WTO, aby sa postavili proti protekcionizmu, šikane a unilateralizmu.

Konflikt medzi Čínou a USA nabral v posledných dňoch na obrátkach, keď Washington pohrozil, že plánuje zaviesť 10-% dovozné clá na ďalší čínsky tovar v hodnote až 200 miliárd USD (170,43 miliardy eur). Peking obvinil USA zo šikanovania a oznámil, že sa obráti na WTO. Americký prezident Donald Trump však zaútočil aj na WTO. Podľa neho je systém riešenia sporov v rámci organizácie potrebné zmeniť, pretože ten súčasný „je voči USA nespravodlivý“.

S cieľom presadiť si svoje Trump blokuje vymenovanie nových sudcov do odvolacieho orgánu WTO. Tí by mali nahradiť sudcov, ktorým časom vyprší funkčné obdobie. Ak sa situácia nevyrieši, systém riešenia sporov v rámci WTO bude do konca roka 2019, prípadne aj skôr, nefunkčný.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna