EÚ aj eurozóna má rásť tempom 2,1 percenta

Európska komisia vo štvrtok znížila prognózu hospodárskeho rastu Európskej únie aj eurozóny v roku 2018. Dôvodom je napätie v obchode so Spojenými štátmi, ktoré znižuje dôveru v oba bloky. Washington 1. júna zaviedol clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ a pohrozil clami aj na dovoz áut z Európy.

12.07.2018 13:10
debata

Komisia v najnovšej prognóze odhaduje, že po piatich štvrťrokoch „energickej“ expanzie sa výkon hospodárstva EÚ aj eurozóny za celý tento rok zvýši o 2,1 %. To je o 0,2 percentu­álneho bodu menej ako v predchádzajúcej prognóze.

„Nepriaznivé externé prostredie, ako napríklad rastúce obchodné napätie s USA, môže utlmiť dôveru a vyberať si daň z ekonomického rastu,“ uviedol podpredseda Komisie Valdis Dombrovskis. Napriek tomu EK potvrdila svoju predpoveď pre rok 2019 a stále očakáva, že ekonomika vzrastie o 2 %.

Komisár EÚ pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici v tejto súvislosti uviedol, že očakáva pokračovanie solídneho hospodárskeho rastu v rokoch 2018 a 2019 napriek stupňovaniu protekcionistických opatrení, ktoré predstavujú jasné riziko. Pripomenul, že obchodné vojny nemajú žiadnych víťazov, len obete.

Najnovšia prognóza vychádza z predpokladu, že nedôjde k „žiadnej ďalšej eskalácii obchodného sporu,“ uviedla Komisia, ktorá zároveň varovala, že rastúce napätie „negatívne ovplyvní obchod a investície a zníži blahobyt vo všetkých dotknutých krajinách“.

Prognóza Komisie nasleduje po správe Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá minulý mesiac znížila svoj odhad rastu eurozóny v tomto roku na 2,1 %.

Komisia zároveň revidovala smerom nahor o 0,2 percentu­álneho bodu svoju predpoveď inflácie, ktorá by tento rok mala dosiahnuť 1,7 % v eurozóne a 1,9 % v EÚ. Dôvodom je rast cien ropy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #eurozóna #HDP