Kim napísal Trumpovi o nádeji na novú budúcnosť

Severokórejský diktátor Kim Čong-un napísal americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi list, v ktorom vyjadril nádej na novú budúcnosť vo vzájomných vzťahoch. Dokument datovaný 6. júla vo štvrtok v anglickom preklade zverejnil Trump na svojom twitterovom účte.

12.07.2018 21:44
debata (4)

Podľa agentúr AFP a Reuters vyzval Kim amerického prezidenta ku konkrétnym krokom, ktoré posilnia vzájomnú dôveru. Zároveň vyjadril presvedčenie, že vzájomné úsilie prinesie svoje ovocie a novú budúcnosť medzi KĽDR a USA. Kim tiež vyslovil názor, že spoločný summit oboch lídrov pred mesiacom v Singapure začal „dôležitý proces“ a „zmysluplnú cestu“.

Kim tiež napísal o možnosti ďalšej spoločnej vrcholnej schôdzky, ktorá by mohla obojstranné vzťahy posunúť vpred.

Severokórejský vodca podpísal s Trumpom na júnovom summite v Singapure dohodu, v ktorej sa Severná Kórea zaviazala spolupracovať na likvidácii jadrových zbraní na Kórejskom polostrove. Washington výmenou ponúkol bezpečnostné záruky a možnosť zrušenia sankcií.

Kritici Trumpovi vyčítajú, že dohovor neobsahuje žiadne konkrétne údaje, ktoré by nútili Pchjongjang naplniť ju v praxi. Washington síce dúfa, že likvidácia jadrového arzenálu KĽDR sa začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, Severná Kórea však akékoľvek záväzné dáta odmieta a označuje americké požiadavky za jednostranné.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump