Ekonomika USA je v dobrom stave, ale obchodné vojny jej rast ohrozujú

Americká ekonomika je podľa šéfa Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella v súčasnosti v "dobrom stave", pričom nezamestnanosť je nízka a inflácia smeruje k optimálnej úrovni. Uviedol však, že rastúce napätie v obchodných vzťahoch by sa mohlo stať brzdou ekonomického rastu.

14.07.2018 14:46
debata (1)

V rozhovore pre rozhlasové vysielanie American Public Media Powell pozitívne hodnotil ekonomiku, čím naznačil, že terajšie tempo postupného zvyšovania úrokov by malo pokračovať.

„Myslím si, že ekonomika je naozaj v dobrej pozícii,“ povedal šéf Fed-u a poznamenal, že nezamestnanosť, ktorá je teraz na úrovni 4 %, je najnižšia za takmer dve desaťročia. V súvislosti s obchodom však Powell uviedol, že predstavitelia centrálnej banky USA počúvajú od manažérov firiem o „rastúcej úrovni znepokojenia“ vzhľadom na tvrdý tón administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorá uvalila clá voči mnohým krajinám.

Šéf Fed-u konštatoval, že vláda hovorí o tom, že sa snaží v konečnom dôsledku dosiahnuť nižšie clá donútením iných krajín, aby zredukovali bariéry voči americkým tovarom. Dodal, že to bude dobrá vec, ale ak terajšie obchodné napätie povedie k vyšším clám „mohlo by to byť pre americkú ekonomiku negatívne“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP #obchodná vojna