USA odmietli dať Európskej únii výnimku zo sankcií voči Iránu

Spojené štáty odmietli žiadosť Európskej únie, aby európskym spoločnostiam udelili výnimku zo sankcií voči Iránu. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v liste EÚ uviedol, že USA apel odmietli, pretože chcú vyvíjať na Irán maximálny tlak.

16.07.2018 09:31
debata (20)

Výnimky by boli udelené iba vtedy, keby z nich mala prospech národnú bezpečnosť USA. Informoval o tom server BBC. EÚ sa obáva, že v dôsledku nových sankcií Washingtonu budú ohrozené obchody za miliardy dolárov.

„Budeme sa snažiť vyvíjať bezprecedentnej finančný tlak na iránsky režim. USA nie sú ochotné robiť výnimky zo svojej politiky s výnimkou veľmi špecifických okolností,“ uvádza sa v liste, ktorý podľa televízie NBC podpísal tiež minister financií Steven Mnuchin.

Prísne sankcie boli uložené v máji po tom, keď prezident Donald Trump odstúpil od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Európska únia s Trumpovým rozhodnutím odstúpiť od jadrovej dohody a znovu zaviesť hospodárske sankcie voči Iránu nesúhlasí a chce rovnako ako krajiny, ktoré dohodu s Iránom podpísali (Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína a Rusko), udržať dokument pri živote.

Niektoré z najväčších európskych firiem sa vrhli do obchodovania s Iránom, keď jadrová dohoda vstúpila pred tromi rokmi v platnosti. V roku 2017 dosiahla hodnota vývozu tovarov a služieb z Európskej únie do Iránu 10,8 miliardy eur, dovoz z Iránu potom predstavoval 10,1 miliardy. Oproti roku 2016 bola hodnota importu takmer dvojnásobná.

Európska komisia prijala 6. júna normu, ktorá by mala európskym firmám pomôcť vyrovnať sa s dôsledkami amerických sankcií voči Iránu. Opatrenie využíva postup aplikovaný úniou už v roku 1996, kedy USA sprísnili sankcie voči Kube.

Norma prijatá Európskou komisiou umožní EÚ neuznávať a nevykonávať rozsudky amerických súdov súvisiace so sankciami a nerešpektovať požiadavky vyplývajúce zo sankcií, vrátane dožiadania zo strany amerických súdov. Európskym firmám dáva takisto právo žiadať o odškodnenie za sankcie. Opatrenie by malo vstúpiť do platnosti do 6. augusta, keď nadobudnú účinnosť prvý sankcie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Irán #sankcie