Na Slovensko sa dostala mrazená zelenina s listériou

Ďalší potravinový škandál na obzore? Po fipronilových vajíčkach, predraženom masle či mäse so salmonelou sa na slovenské pulty dostala mrazená zelenina infikovanú listériou. Vyskytovať sa môže v mrazenej kukurici či zeleninových zmesiach vyrobených v roku 2016 a 2017.

16.07.2018 16:52
ľudia, jedenie, jedlo, reštaurácia Foto:
Problematické mrazené výrobky sa zo skladov dostali aj do reštaurácií. Tie momentálne kontrolujú hygienici, nákaza sa zatiaľ nepotvrdila.
debata (21)

Začiatkom júla prijalo Slovensko cez rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá upozornenie z Maďarska o dovoze mrazenej zeleniny a zeleninových zmesí, ktoré obsahujú mrazenú kukuricu od maďarského výrobcu Greenland. Tamojší Národný úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca (Nébih) už nariadil stiahnutie mrazenej zeleniny a zeleninových zmesí vyrobených v období od augusta 2016 do júna 2018 v závode Greenland v Maďarsku. Práve pri týchto výrobkoch sa vyskytla nákaza Listériou monocytogenes, upozornila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Na Slovensko ich podľa ŠVPS doviezli reťazce Tesco a Lidl.

Z pultov reťazca Tesco zmizli tieto výrobky ešte minulý týždeň. Reťazec hneď upozornil svojich zákazníkov na konkrétne potenciálne nebezpečné mrazené výrobky. "Ak si zákazníci uvedené výrobky u nás zakúpili, môžu ich vrátiť na informáciách alebo v centre služieb zákazníkom, kde im bude vrátená hodnota výrobku,“ povedala PR manažérka spoločnosti Tesco Lucia Poláčeková.

Reťazec Lidl stiahol z predaja mrazený špenát so smotanou od dodávateľa Greenland "z dôvodu preventívnej ochrany spotrebiteľa vzhľadom na možnú kontamináciu predmetného výrobku Listeria monocytogenes,“ povedal jeho hovorca Tomáš Bezák. Zákazníci, ktorí si tento výrobok zakúpili, ho môžu vrátiť v ktorejkoľvek predajni reťazca. Ten im vráti peniaze aj bez nutnosti predloženia pokladničného bloku. Kukuricu od tejto spoločnosti nemá spoločnosť Lidl vo svojom sortimente, spresnil Bezák.

Mrazená kukurica od tejto firmy sa dostala aj z Belgicka do mraziarenských skladov dvoch slovenských firiem.

Spoločnosť Ryba Žilina nakúpila predmetnú mrazenú zeleninu zo spoločnosti Greenland na základe dopytu zo strany konkrétneho zákazníka z oblasti gastro služieb, upresnil mediálny zástupca spoločnosti Ryba Žilina Tomáš Turčan. Obchod bol realizovaný ešte vlani. "Tento tovar sme nedistribuovali do maloobchodnej siete ani ho nepoužívali v našej výrobe,“ hovorí Turčan. Po upozornení od ŠVPS firma podľa neho okamžite spustila štandardné procesy v rámci systému manažmentu kvality a bezpečnosti potravín.

Problematická zelenina sa dostala aj do skladov firmy HO&PE Family z Popradu. Tá nákup mrazených výrobkov s výskytom listérie potvrdila. O stiahnutí z trhu už spoločnosť informovala všetkých svojich zákazníkov, ktorí si mrazenú kukuricu od nej nakúpili. "Po oznámení ŠVPS bol predaj tejto položky okamžite zastavený a ihneď po informovaní zákazníkov postupne sťahovaný z trh,“ povedala za spoločnosť Lenka Greňová. Vo vlastnej výrobe firma podľa nej túto kukuricu nepoužila.

Kontrola ŠVPS odhalila, že tieto mrazené výrobky zo skladov putovali aj do slovenských zariadení spoločného stravovania. Kontrolu v nich má pod palcom Úrad verejného zdravotníctva. Hygienici teda hneď začali s kontrolami podľa distribučných zoznamov. Kontroly stále prebiehajú, pričom výsledky zatiaľ nie sú známe. V prípade potvrdenia výskytu mrazenej kukurice či inej zeleniny s listériou bude vydané nariadenie na stiahnutie z trhu.

Infekcia spôsobená baktériou vypukla v piatich štátoch únie. Informoval o tom Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) začiatkom júla. Prípady sa od roku 2015 vyskytli v Rakúsku, Dánsku, Fínsku, Švédsku a vo Veľkej Británii. Celkovo bolo do 15. júna nahlásených 47 prípadov a deväť úmrtí súvisiacich z infekciou.

Nákaza pochádzala hlavne zo sezónnych produktov ako mrazená zelenina, zeleninové zmesi s kukuricou, mrazený špenát a mrazené zelené fazuľky. Podľa indikácií európskych inšpektorov by niektoré z kontaminovaných produktov mohli byť stále na trhu, prípadne už u zákazníkov. Listéria je nebezpečná aj pre dlhú inkubačnú dobu – tá sa pohybuje od 10 do 70 dní. Odhaliť tak prípadnú kontamináciu je ťažšie. Riziko nákazy sa tiež zvyšuje pri konzumácii nedostatočne uvarenej zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #listéria #potravinová bezpečnosť #škandál s vajcami