Šéfovi Boeingu sa tiež clá nepáčia, škodí to biznisu

Šéf amerického leteckého a zbrojárskeho koncernu Boeing Dennis Muilenburg sa obáva, že clá a ďalšie obchodné reštrikcie môžu poškodiť rast globálnej ekonomiky.

16.07.2018 17:31
debata

Americký prezident Donald Trump tento mesiac vystrašil podnikateľský svet hrozbou, že môže uvaliť clá na čínske tovary v celkovej hodnote vyše 500 miliárd USD (429,44 miliardy eur). Muilenburg v pondelok na leteckom veľtrhu v britskom Farnborough vyhlásil že takéto obchodné prekážky môžu spôsobiť skutočné problémy v leteckom priemysle.

„Je jasné, že leteckému trhu prospieva voľný a otvorený obchod po celom svete. Niektoré vyjadrenia týkajúce sa ciel a obchodných reštrikcií vyvolávajú obavy,“ povedal Muilenburg v rozhovore pre CNBC. Dodal, že úspešný letecký priemysel je pozitívnym faktorom pre rast globálnej ekonomiky.

Ako príklad uviedol obchodné vzťahy medzi USA a Čínou. Letecký priemysel podľa neho podporuje čínsku ekonomiku a je stimulom, ktorý Čína potrebuje. Zároveň však tiež znamená pracovné miesta vo výrobnom sektore v USA a podporuje expanziu americkej ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #obchodná vojna #clá