Lajčák: Stretnutie Trumpa s Putinom je dobrá vec pre všetkých

Americký prezident Donald Trump je ochotný riešiť problémy a ak Rusko môže byť súčasťou toho riešenia, je pripravený s ním spolupracovať. Šéf Bieleho domu to povedal predsedovi 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslavovi Lajčákovi na začiatku jeho mandátu v septembri 2017.

18.07.2018 08:43
debata (2)

„Osobne som presvedčený, že to, že sa lídri Spojených štátov a Ruskej federácie stretli, je dobrá vec pre všetkých. Tieto dve krajiny vlastnia 90 percent jadrového potenciálu tejto planéty. Bez jedných ani bez druhých sa nedá riešiť žiadna naozaj globálna otázka a ani väčšina regionálnych otázok – či hovoríme o Severnej Kórei, Iráne, alebo o ktorejkoľvek ďalšej krajine,“ vysvetlil slovenský diplomat v súvislosti so stretnutím prezidenta USA s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutočnilo v pondelok v Helsinkách.

Lajčák je zástancom dialógu. „Veci sa nevyriešia tým, že nebudeme o nich hovoriť, a už vôbec sa nevyriešia tým, že sa budeme bombardovať. Ak máme na niečo rozličný názor, moja filozofia ako diplomata je, že si sadnime za stôl a vysvetlime si, prečo sa nevieme na istých veciach zhodnúť,“ konštatoval.

Zároveň dodal, že nerozumie „panickým hlasom“, že sa lídri stretli. „Práve normálne je, že ľudia majú komunikovať – a verme, že komunikácia ich privedie k tomu, že sa celková medzinárodná atmosféra zlepší, pretože momentálne je mimoriadne zlá,“ uzavrel Lajčák.

Putin a Trump absolvovali v pondelok svoj prvý samostatný summit vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Hlavy štátov diskutovali o podozreniach z manipulácie amerických prezidentských volieb, o svetovej bezpečnosti, o možnostiach spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, o Kryme a o súčasnom stave vzájomných vzťahov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Miroslav Lajčák #Donald Trump #summit Putin-Trump