Air Force One pre Trumpa vyrobí Boeing

Americký výrobca lietadiel Boeing získal zmluvu na dva stroje typu 747-8 pre prezidentskú flotilu Air Force One. Dodať ich má do decembra 2024. Oznámil to v utorok Pentagon.

18.07.2018 12:46
debata (7)

Zmluve predchádzala neformálna dohoda medzi Boeingom a Bielym domom z februára tohto roka, ku ktorej došlo po tom, ako prezident Donald Trump kritizoval predchádzajúcu dohodu o cene za dodávky lietadiel pre Air Force One vo výške 4 miliárd USD (3,42 miliardy eur). Trump sa posťažoval na sociálnej sieti Twitter, že tieto „výdavky sa vymkli spod kontroly“ a pridal: „Zrušiť objednávku!“

Podľa Bieleho domu nová februárová dohoda ušetrí daňovým poplatníkom viac ako 1,4 miliardy USD, ale tieto úspory nie je možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

V rozpočtových dokumentoch leteckých síl, ktoré boli zverejnené vo februári na fiškálny rok 2019, boli odhadované náklady na kúpu týchto lietadiel vo výške 3,9 miliardy USD. Rovnaký rozpočtový dokument z roku 2018, ktorý nebol upravený o infláciu, ukázal cenu 3,6 miliardy USD.

Boeingy 747–8s sú navrhnuté tak, aby boli akýmsi leteckým „Bielym domom“, schopným lietať aj v prípade najhoršieho možného bezpečnostného scenára, ako je jadrová vojna.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #Air Force One