V americkom Kongrese rastie napätie pre Trumpove clá

V americkom Kongrese podľa agentúry AP rastie nespokojnosť s tým, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa sa pri riešení obchodných sporov spolieha na clá. Jeden z kľúčových republikánskych senátorov pohrozil, že bude presadzovať právnu úpravu, ktorá obmedzí prezidentské právomoci v oblasti zahraničného obchodu. K jeho postoji sa pripojili aj ďalší senátori, informovala dnes AP.

19.07.2018 10:44
debata

„Ak bude administratíva pokračovať vo svojom chybnom a ľahkomyseľnom spoliehaní sa na clá, začnem pracovať na presadení obchodných právnych predpisov obmedzujúcich obchodné právomoci prezidenta,“ uviedol republikánsky predseda finančného výboru Senátu Orrin Hatch. „Diskutujem o legislatívnych možnostiach s kolegami vo výbore i mimo neho a budem v tom pokračovať,“ dodal.

Niektorí jeho republikánski kolegovia v Senáte, napríklad Bob Corkery, Pat Toomey či Jeff Flake, teraz podľa serveru CNBC presadzujú hlasovanie o právnej úprave, ktorá by si vyžadovala súhlas Kongresu s uvalením cla z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti.

Trump už tento rok zaviedol nové clá na dovoz ocele a hliníka aj na rad čínskeho tovaru. Jeho kroky viedli k odvetným opatreniam zo strany Európskej únie, Číny i ďalších obchodných partnerov.

Na marcové zavedenie ciel na oceľ a hliník využil Trump americký zákon z roku 1962, ktorý umožňuje prezidentovi uvaliť clo v prípade, že dovoz ohrozuje národnú bezpečnosť. V máji potom začala americká vláda vyšetrovať, aký má na národnú bezpečnosť vplyv dovoz automobilov, čo by mohlo viesť k zavedeniu ďalších ciel. V stredu navyše oznámila, že podobné vyšetrovanie začala tiež v prípade dovozu uránu.

Demokratický senátor Doug Jones a jeho republikánsky kolega Lamar Alexander vo štvrtok podľa agentúry AP uviedli, že na budúci týždeň predstavia právnu úpravu, ktorá by pozastavila terajšie vyšetrovanie dovozu automobilov. Alexander vyzval Trumpa k prehodnoteniu obchodnej politiky a upustenie od ciel. „Tieto clá sú nebezpečné. Tieto clá nás budú stáť pracovné miesta. Tieto clá znížia príjmy našich rodín,“ vyhlásil.

Medzinárodný menový fond (MMF) tento týždeň varoval, že eskalácia obchodných sporov v dôsledkov colných opatrení Spojených štátov by mohla narušiť oživenie svetovej ekonomiky a zhoršiť vyhliadky pre hospodársky rast.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #obchodná vojna #clá