Rozpočtová rada: Ideme k vyrovnanému rozpočtu, dalo by sa rýchlejšie

Verejné financie na Slovensku momentálne nepotrebujú spustenie korekčných mechanizmov. Skonštatovala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojom hodnotení plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte za rok 2017 a zhodla sa tak aj so závermi ministerstva financií spred mesiaca.

20.07.2018 16:16
debata

Napriek tomu však rozpočtová rada konštatuje, že k strednodobému cieľu, teda zhruba vyrovnanému rozpočtu, by sme mohli smerovať aj rýchlejšie.

„Približovanie k strednodobému cieľu nebolo po zohľadnení dodatočných faktorov dostatočne rýchle, keďže ani jeden z ukazovateľov nebol po celkovom hodnotení splnený. Zároveň však nedošlo k prekročeniu pravidlom povolenej odchýlky, preto podľa RRZ výrazná odchýlka nenastala a nie je potrebné spustiť korekčný mechanizmus,“ uvádza sa v hodnotení rozpočtovej rady.

Podľa analytikov RRZ pritom štrukturálny deficit verejnej správy v minulom roku dosiahol 1,18 % hrubého domáceho produktu (HDP). Odhadli ho teda o necelého 0,1 percentuálneho bodu vyšší ako analytici ministerstva financií. V každom prípade to znamená, že strednodobý cieľ v podobe približne vyrovnaného rozpočtu, teda štrukturálny deficit najviac vo výške 0,5 % HDP, sa zatiaľ dosiahnuť nepodarilo.

Medziročné zlepšenie štrukturálneho salda sa však podľa RRZ zmestilo do stanovenej odchýlky 0,5 % HDP. V norme bolo aj výdavkové pravidlo, pri ktorom rozpočtová rada vyrátala odchýlku na úrovni 0,1 % HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť