Trump ostro skritizoval vlastnú centrálnu banku

Prezident Spojených štátov Donald Trump v piatok vyostril svoju predchádzajúcu kritiku americkej centrálnej banky (Fed).

20.07.2018 18:25
debata (2)

Na twitteri napísal, že politika zvyšovania úrokových sadzieb Spojeným štátom berie „veľkú konkurenčnú výhodu“ a sťažoval sa tiež na príliš silný kurz dolára v situácii, keď Európska únia a Čína podľa neho s kurzami svojich mien manipulujú. Kritika Fedu zo strany politikov je v USA tradične vnímaná veľmi negatívne.

„Čína, Európska únia a iní manipulujú svojimi menami a držia úrokové sadzby nízko, zatiaľ čo Spojené štáty sadzby zvyšujú a dolár je každým dňom silnejší a silnejší – takže sa pripravujeme o veľkú konkurenčnú výhodu,“ napísal Trump. „Nespravodlivé podmienky, ako obvykle,“ dodal.

Kurz dolára po prezidentových tweetoch ešte prehĺbil doterajší pokles voči euru a japonskému jenu. Krátko po 16:00 SELČ strácal voči jenu asi 0,7 percenta na 111,66 JPY, zatiaľ čo euro voči doláru pridávalo zhruba 0,6 percenta na 1,1711 USD.

Americkí prezidenti v posledných desiatkach rokov kritizovali centrálnu banku len zriedka, pretože nezávislosť tejto inštitúcie je považovaná za dôležitý prvok stability hospodárstva. Pre Trumpa je však zníženie obchodného deficitu prioritou, kombinácia rastu úrokových sadzieb a silnejúceho dolára ohrozuje rast exportu.

Trump kritizoval politiku Fedu v otázke úrokových sadzieb už vo štvrtok, keď poskytol rozhovor televízii CNBC. Uviedol v ňom napríklad, že ho vyššie sadzby znepokojujú a že by mohli mať negatívny vplyv na americkú ekonomiku. Fed zvyšuje úrokové sadzby od roku 2015 a od vstupu Trumpa do Bieleho domu v januári 2017 ich zvýšil päťkrát.

Väčšina ekonómov sa ale podľa agentúry Reuters domnieva, že súčasný stav hospodárstva zvyšovanie úrokových sadzieb ospravedlňuje, rovnako ako silný dolár. Miera nezamestnanosti je v USA blízko historických miním, zatiaľ čo inflácia je na úrovní dvojpercentného cieľa Fedu. Táto otázka je úzko spätá s terajšou obchodnou politikou Trumpovej administratívy, keďže silná mena zdražuje vývoz a na hospodárenie vývozcov má negatívny dopad.

Rada guvernérov Fedu komentár agentúre Reuters odmietla. Šéf banky Jerome Powell začiatkom júla v tejto súvislosti povedal, že sa tlakov amerických politikov neobáva. Prezident Federálnej rezervnej banky v St. Louis James Bullard vyhlásil, že Trumpove komentáre nebudú mať dopad na rozhodovanie o úrokových sadzbách. Výbor, ktorý ich stanovuje, je poverený kongresom Spojených štátov, aby podporoval silný trh práce a stabilné ceny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Donald Trump