Ceny ropy majú za sebou tretí týždňový pokles po sebe

Ceny ropy zaznamenali tretí týždňový pokles po sebe. Ubezpečenie Saudskej Arábie, že nezaplaví ropný trh dodávkami, totiž nestačilo na to, aby vykompenzovalo 4,2-% pád ceny zo začiatku týždňa.

21.07.2018 12:23
debata (3)

Navyše ropa v piatok (20.7.) prišla o časť predchádzajúcich ziskov pre obavy, že eskalácia obchodných konfliktov môže znížiť dopyt po energiách. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že je pripravený uvaliť clá na dovoz všetkých čínskych tovarov. Okrem toho obvinil Čínu a Európsku úniu (EÚ) z menovej manipulácie.

Ceny ropy stúpli po tom, čo Saudská Arábia, na ktorú tlačí Trump, aby znížila ceny zvýšením dodávok, oznámila, že v júli bude jej export stagnovať a v auguste sa zníži o 100.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Augustový kontrakt na americkú ropu WTI, ktorý v piatok expiroval, si v tento deň na newyorskej komoditnej burze pripísal 1 USD alebo 1,4 % a uzavrel na úrovni 70,46 USD (60,38 eura) za barel. Za celý uplynulý týždeň však stratil 0,8 %. Celkový zobchodovaný objem sa nachádzal 38 % pod 100-dňovým priemerom. Aktívnejšie obchodovaný septembrový kontakt na ropu WTI v piatok zdražel o 2 centy na 69,26 USD za barel.

Septembrový kontrakt na ropu Brent na londýnskej burze ICE v piatok posilnil o 49 centov alebo 0,68 % na 73,07 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň však klesol o 3 %.

Cena americkej ropy od začiatku júla padla približne o 5 %. Dôvodom je eskalácia obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ktorá vystrašila globálne finančné trhy.

Ceny čierneho zlata v piatok podporilo aj oslabenie amerického dolára, ktoré spôsobili Trumpove vyjadrenia na Twitteri týkajúce sa menovej politiky. Trump kritizoval americkú centrálnu banku (Fed) z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb. Sprísňovanie menovej politiky podľa neho znižuje konkurencieschop­nosť USA a obmedzuje pozitívny vplyv jeho politiky na ekonomiku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa