Altmaier: Od stretnutia Trump - Juncker netreba mať prehnané očakávania

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier varoval pred prílišným optimizmom v súvislosti s blížiacim sa stretnutím medzi predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom. V rozhovore pre nemecký rozhlas Altmaier uviedol, že nechce vytvárať prehnané očakávania, čo by rokovania zbytočne zaťažilo.

23.07.2018 09:32
debata (6)

Juncker a komisárka Európskej únie pre obchod Cecilia Malmströmová sa tento týždeň v stredu stretnú s Trumpom vo Washingtone, aby rokovali o súčasnom napätí vo vzťahoch USA a EÚ a pokúsili sa zabrániť odštartovaniu totálnej obchodnej vojny.

V júni Trump zaviedol dovozné clá na oceľ a hliník z Európskej únie, čo Brusel viedlo k prijatiu odvetných ciel na americké produkty, okrem iného aj na americkú whiskey či motorky. Tieto opatrenia však podľa analytikov môžu byť len prvým krokom k rozpútaniu omnoho väčšej obchodnej vojny v prípade, že Trump splní svoje hrozby a na odvetu EÚ odpovie zvýšením dovozných ciel na autá z Európskej únie.

Rakúsky minister financií Hubert Fuchs však neočakáva, že po „prvých výstreloch dôjde aj na silnejšie zbrane“. Ako povedal cez víkend v Buenos Aires na stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk skupiny G20, je dobré mať alternatívny plán, predpokladá ale, že nebude potrebné prijímať ďalšie opatrenia.

„Boj v podobe sankčných ciel nie je efektívny ani pre Ameriku, ani pre Európu, ani pre svetovú ekonomiku,“ uviedol.

Podľa nemeckého ministra financií Olafa Scholza by však súčasný spor medzi EÚ a USA mohol mať aj pozitívnu stránku. „V dôsledku politiky amerického prezidenta by mohlo dôjsť k výraznému zrýchleniu procesu integrácie Európskej únie,“ povedal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna #clá