Čína vyšetruje dovoz ocele, aj z EÚ

Čína spustila v pondelok antidampingové vyšetrovanie v súvislosti s dovozom niektorých produktov z nehrdzavejúcej ocele, okrem iných trhov aj z Európskej únie. Dôvodom sú sťažnosti čínskych výrobcov z nadmerného dovozu, čo podľa nich poškodzuje čínsky trh.

23.07.2018 11:56
debata (1)

Ministerstvo obchodu uviedlo, že vyšetrovanie sa týka výrobkov z nehrdzavejúcej ocele dovážaných z EÚ, Japonska, Južnej Kórey a Indonézie, ale napríklad aj od čínskej súkromnej firmy s prevádzkami v zahraničí. Hodnota dovozu, ktorý spadá pod vyšetrovanie, sa odhaduje na 1,3 miliardy USD (1,11 miliardy eur). Podľa ministerstva sa dovoz týchto produktov z EÚ, Japonska, Južnej Kórey a Indonézie zvýšil minulý rok takmer trojnásobne.

Ministerstvo urobilo tento krok po sťažnostiach oceliarskej spoločnosti Shanxi Taigang Stainless Steel, ktorú podporili štyri ďalšie štátne oceliarne. Spoločnosti tvrdia, že lacný dovoz zo zahraničia stláča ceny komodity.

Aj keď sťažnosť sa týka najmä ôsmich zahraničných producentov, na zozname je aj niekoľko čínskych spoločností, vrátane indonézskej divízie jedného z najväčších svetových producentov ocele, Tsingshan Stainless Steel. Niektoré súkromné čínske oceliarne v minulých rokoch otvorili závody v Indonézii, ktorá ponúka nižšie náklady. Veľkú časť z novej produkcie predávajú práve na čínskom trhu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #oceľ #obchodná vojna