Trump víta Junckera s nadšením: Clá sú skvelé

Buď s nami dohodnete spravodlivú zmluvu, alebo vás zasiahnu clá, také je to jednoduché, odkázal americký prezident Donald Trump Európskej únii a na twitteri dodal, že clá sú skvelé.

25.07.2018 07:23
debata (31)

Americký prezident Donald Trump sa v stredu v Bielom dome stretne so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom k ostro sledovanému rokovaniu o stave a budúcnosti obchodných vzťahov USA a Európskej únie.

Debata sa podľa očakávaní sústredí na obchodný spor vyvolaný colným zaťažením európskych tovarov, ktorý hrozí vyústiť v transatlantickú colnú a obchodnú vojnu.

Trump v predvečer rokovaní na twitteri európskych partnerov nešetril. „Krajiny, ktoré s nami po roky v obchode zaobchádzali nespravodlivo, prichádzajú do Washingtonu rokovať … Clá sú skvelé! Buď krajiny dohodnú spravodlivú zmluvu, alebo budú zasiahnuté clami. Také je to jednoduché,“ napísal prezident.

Americký prezident uviedol, že európskym predstaviteľom navrhne, aby obe strany zrušili všetky clá, bariéry a subvencie. Trump túto myšlienku spomenul už v minulosti, ale v utorok večer na Twitteri napísal, že pochybuje, či Európania do toho pôjdu. „To by sa konečne volalo slobodný trh a čestný obchod! Dúfam, že to urobia, my sme pripravení – ale oni nie sú!“ konštatoval Trump.

Juncker údajne do Washingtonu nejede so žiadnym konkrétnym návrhom, chce zmierniť napätie a udržať otvorený dialóg. Agentúra AP v komentári označila Junckera za „európskeho doyena kompromisu a zhody“. Stratégiu vyjednávania vopred dohovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa serveru Politico ale Trump nestojí o dohodu, ale o európskej ústupky.

Na nedávnej schôdzke ministrov financií krajín skupiny G20 americký minister Steve Mnuchin ponúkol Európe novú dohodu o voľnom obchode, ktorú ale francúzsky zástupca Bruno Le Maire odmietol. Najprv je podľa neho potrebné zrušiť clo, ktoré zaťažujú dovoz európskeho hliníka a ocele do USA.

V hre je veľa: v prípade neúspechu hrozí zavedenie ciel na dovoz európskych automobilov do USA s ťažkými dôsledkami pre európsku aj americkú ekonomiku. Európska komisia už podľa denníka Financial Times pripravuje súpis tovaru, ktorého by sa mohlo týkať prípadné druhé kolo colných opatrení.

Juncker, ktorého na ceste do USA sprevádza eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, po rokovaní v Bielom dome prednesie v americkom Centre pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) prejav o budúcnosti európsko-amerických vzťahov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Donald Trump #obchodná vojna