Družstvo v Mestečku ukazuje, aké by malo byť moderné poľnohospodárstvo

Na fasáde bieleho domu - sídla PD Mestečko sú jedno vedľa druhého prilepené lastovičie hniezda. Až v posledných rokoch, keď lastovičiek zreteľne ubúda, si uvedomujeme, že kŕdle lastovičiek robia leto letom. Držia sa tam, kde je dostatok rožného statku. PD Mestečko je jeden z poctivých poľnohospodárskych podnikov, kde chovajú nielen dobytok, ale aj ovce a kozy.

25.07.2018 14:00
PD Mestečko, farma, kozy, Alena Hedlíková Foto: ,
PD Mestečko má najväčšiu koziu farmu na Slovensku. Na snímke koziarka Alena Hedlíková.
debata (9)

Všetky tri chovy majú štatút šľachtiteľský, preložené do reči obyčajného smrteľníka to znamená najvyšší chovateľský štandard. Ten sa premieta do produkcie mladých kvalitných zvierat slovenského strakatého dobytka, cigájskych oviec a bielych krátkosrstých kôz. Iný atraktívnejší produkt z družstevných fariem poznajú tisícky obyvateľov okolia Púchova – družstevníci v Mestečku pre nich vyrábajú vynikajúce jogurty, zákvasy a syry, a to z troch druhov mlieka: kravského, ovčieho a kozieho.

Nebola to zrejme náhoda, že práve na družstve v Mestečku sa stretlo predstavenstvo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s Gabrielou Matečnou, ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Práve tento podnik totiž ukazuje, aké by mohlo a malo byť moderné slovenské poľnohospodárstvo. Produktívne, vyrábajúce chutné zdravé regionálne výrobky, zamestnávajúce stovky obyvateľov vidieka a udržiavajúce malebný ráz hornatej krajiny.

V 2 400-hektárovom chotári PD Mestečko sa zbiehajú tri slovenské horstvá – Biele Karpaty, Javorníky a Strážovské vrchy. Aj preto, že v Mestečku chovajú 1 200 kusov dobytka, k tomu 1 800 ovečiek a 200 kozičiek, sú horské stráne stále úhľadné, nezmocnil sa ich les a dávajú prácu 240 družstevníkom.

Môže vôbec jedno družstvo uživiť toľkých ľudí? V rastlinnej výrobe pracuje 30 ľudí, v živočíšnej 60 a ten zvyšok v ostatnej výrobe. Kedysi ju poľnohospodári volali pridruženou, tou je v Mestečku napríklad spracovanie mlieka. Družstevníci ju postavili nákladom 200-tisíc eur, príspevok z eurofondov bol symbolický – 30-tisíc eur. Mnohé mliečne výrobky sú vyložené delikatesy, platí to predovšetkým o syroch a jogurtoch, ktoré nesú Značku kvality SK.

Ale sú tu aj prozaickejšie výroby, ktoré živia druhú polovicu družstevníkov. Taká textilná výroba zamestnáva 40 šičiek, gumárenská takmer 30 ľudí, potom je tu silná autodoprava s 50 vodičmi. Na Považí – ako inde na Slovensku – sa búrlivo stavia, nuž tu postavili betonárku. Jedným slovom, miestni sú podnikaví ľudia a vedia využiť každú núkajúcu sa podnikateľskú príležitosť.

Kozia farma je najväčšou na Slovensku. Založili ju pred 20 rokmi, keď si vtedajší predseda Ladislav Chupáč všimol, že medzi ľuďmi je čoraz viac alergií a atopických ekzémov. Pred šiestimi rokmi prevzal družstevné kormidlo Peter Ježo. Je to predstaviteľ novej dynamickej generácie mladých poľnohospodárov. Kým inde redukujú poľnohospodárske výroby, Ježo zachováva kurz široko rozvrstvenej produkcie. Inak by sa nedala uchovať zamestnanosť.

Máloktoré odvetvie má v sebe takú hlboko zakódovanú sociálnu stopu ako poľnohospodárstvo. Ak ľudia nemajú zutekať z vidieka do miest, treba ich zamestnať. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho označil predsedu PD Mestečko za prototyp mladého aktívneho poľnohospodára. Jeden typ predstavujú súkromne hospodáriaci roľníci, takých v okolí Mestečka narátate dnes asi desiatich a potom je tu družstvo, ktoré dáva prácu 240 ľuďom. Uživí ich, jeho ročný obrat sa pohybuje od 7 do 10 miliónov eur!

Viaceré z družstiev v bývalom veľkom Považskobystrickom okrese sa rozpadli. Niekde sa uchytili súkromní hospodári, niekde vidno chátrajúce dvory a niekde – ako v Mestečku – družstvá vytrvali a ukázali, že možno úspešne podnikať aj v trhovom hospodárstve. Viete, prečo sú tunajšie mliečne výrobky také chutné? Lebo na bielokarpatských a javorníckych lúkach rastie na štvorcovom metri 50 až 60 lúčnych bylín. A to je podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej najlepší dôkaz toho, že družstevníci sa nespreneverili odkazu svojich predchodcov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #lastovičky #Gabriela Matečná #PD Mestečko