Trump a Juncker sa dohodli. Veľa sóje a plynu z USA, smerovanie k nulovým clám

Spojené štáty a Európska únia sa dohodli na tom, že sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselné tovary okrem automobilov. Po stredajšom stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom vo Washingtone to oznámil americký prezident Donald Trump.

25.07.2018 21:11 , aktualizované: 26.07.2018 13:33
debata (180)

Európska únia podľa neho začne zo Spojených štátov nakupovať „veľa sóje“ a dovážať bude tiež viac amerického skvapalneného ply­nu.

Trump na tlačovej konferencii po stretnutí s Junckerom ohlásil novú fázu vzťahov USA a EÚ. Označil ju za fázu blízkeho priateľstva. Pred časom pritom americký prezident označil EÚ za jedného z jedného z mnohých nepriateľov, ktoré Spojené štáty majú.

Na stretnutí šéfa Európskej komisie Jean-Claude... Foto: Reuters, Kevin Lamarque
Donald Trump, Jean-Claude Juncker Na stretnutí šéfa Európskej komisie Jean-Claude Junckera a amerického prezidenta Donalda Trumpa bude hlavnou témou rozhovorov vzájomný obchod.

„Stretli sme sa tu v Bielom dome, aby sme zahájili novú fázu vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou, fázu blízkeho priateľstva, silných obchodných vzťahov, z ktorých budú ťažiť obe strany,“ uviedol na tlačovej konferencii Trump a dodal, že ak sa USA a EÚ spoja, môžu urobiť svet lepším a bezpečnejším.

„Predovšetkým sme sa dnes dohodli, že budeme spoločne usilovať o nulové clá, nulové necolné bariéry a nulové subvencie na priemyselné tovary s výnimkou automobilov,“ povedal Trump po stretnutí s Junckerom v Bielom dome.

„Budeme tiež pracovať na tom, aby sme znížili bariéry a zvýšili obchod v službách, chemikáliách, liečivách, zdravotníckych výrobkoch a sóje,“ dodal prezident.

Vyriešia clá na oceľ a hliník

Európska únia podľa Trumpa začne „takmer okamžite“ nakupovať veľa sóje od amerických farmárov. „Európska únia chce zo Spojených štátov dovážať viac skvapalneného zemného plynu,“ uviedol ďalej prezident s tým, že EÚ bude z USA plyn nakupovať „masívne“. Trump sa s Junckerom podľa svojich slov dohodol tiež na začatí rokovaní o znížení byrokracie vo vzájomnom obchode, ale aj na spoločnom úsilí o reformu Svetovej hospodárskej organizácie (WTO).

„Tiež vyriešime otázku ciel na oceľ a hliník a odvetné clá,“ zakončil Trump, bez toho aby oznámil podrobnosti.

„Urobili sme dnes dohodu,“ povedal na tlačovej konferencii Juncker. Potvrdil, že v Európe vznikne viac terminálov slúžiacich k dovozu skvapalneného zemného plynu z USA a že EÚ bude dovážať viac americkej sóje.

„Kým rokujeme – okrem prípadu, že by jedna zo strán rokovania zastavila – zdržíme sa uvalenia ďalších ciel a prehodnotíme existujúce clá na oceľ a hliník,“ povedal tiež predseda Európskej komisie. „Bolo to dobré a konštruktívne stretnutie,“ zakončil Juncker.

K výsledkom rokovaní Junckera a Trumpa už stihol pogratulovať napríklad nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. „Dosiahnutý prielom, vďaka ktorému bude možné vyhnúť sa obchodnej vojne a zachrániť milióny pracovných miest! Skvelé pre svetové hospodárstvo,“ napísal na twitteri.

Francúzi hovoria o reciprocite

Každá dohoda so Spojenými štátmi musí byť recipročná, tvrdí francúzsky minister financií Bruno Le Maire podľa agentúry Reuters.

„Každá strana, Európania aj Američania, si musia nájsť niečo svoje v týchto debatách. Každá obchodná dohoda musí byť založená na reciprocite,“ uviedol minister v stanovisku.

Podotkol tiež, že poľnohospodárstvo musí zostať mimo debát, pretože Európa nemôže znížiť svoje normy v oblasti bezpečnosti potravín a životného prostredia.

Francúzi vítajú diskusiu medzi USA a EÚ, ale nechcú vstúpiť do rozsiahlych rokovaní. Podľa Le Maira neúspech dosiahnuť dohodu pri zmluve TTIP naznačuje, aké sú limity pri obchodnej dohode. Minister tiež uviedol, že USA by mohli urobiť gesto dobrej vôle najmä v prípade ciel na európsku oceľ a hliník.

Juncker: Sme spojenci

Spojené štáty a Európska únia nie sú nepriatelia, ale spojenci. Pred rokovaním s americkým prezidentom Donaldom Trump to v stredu novinárom v Bielom dome povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Trump vyjadril presvedčenie, že zo stretnutia vzíde niečo „veľmi pozitívne“. Juncker a Trump potom začali rokovania o stave a budúcnosti obchodných vzťahov USA a Európskej únie.

„Sme blízki partneri, spojenci, nie sme nepriatelia. Musíme spolupracovať,“ uviedol Juncker v zjavnej reakcii na nedávne slová prezidenta Trumpa, ktorý označil Európsku úniu za jedného z mnohých nepriateľov, ktoré Spojené štáty majú. Šéf Bieleho domu vtedy dodal, že na mysli má najmä oblasť obchodu.

Juncker, ktorý priletel do Washingtonu rokovať práve o vzájomnom obchode, takisto povedal, že Brusel a Washington „musí hovoriť jeden s druhým, nie jeden na druhého“. „Mali by sme sa sústrediť na odbúravanie ciel, nie na ich zvyšovanie,“ dodal Juncker.

Trump pred stretnutím označil predsedu Európskej komisie za „veľmi šikovného a veľmi tvrdého chlapíka“. Od stretnutie s ním podľa svojich slov očakáva niečo „veľmi pozitívne“. „Chceme mať spravodlivú (obchodnú) dohodu… dúfajme, že niečo vymyslíme,“ dodal.

Ak by neexistovali vo vzájomnom obchode žiadne clá, bariéry ani subvencie, mali by Spojené štáty podľa šéfa Bieleho domu obrovskú radosť. „Chceme reciprocitu,“ zdôraznil zároveň Trump a znova zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že jeho krajina v uplynulých rokoch v obchode s EÚ prišla o „stovky miliárd dolárov“. „Chceme len, aby naši poľnohospodári, naši výrobcovia, aby všetci mali rovnaké podmienky hry,“ dodal.

Debata Junckera s Trumpom sa podľa očakávaní sústredí na obchodný spor vyvolaný colným zaťažením európskych tovarov, ktorý hrozí vyústiť v transatlantickú colnú a obchodnú vojnu. Trump najprv uvalil clá na európsky hliník a oceľ, Brusel reagoval „odvetnými“ opatreniami, teda clami na dovoz najrôznejšieho amerického tovaru, vrátane džínsov, potravín či motocyklov Harley-Davidson. Washington potom oznámil, že zvažuje, či neuvaliť vysoké clá na dovoz európskych automobilov. Európska komisia už podľa denníka Financial Times pripravuje súpis tovaru, ktorého by sa mohlo týkať prípadné druhé kolo colných opatrení.

Trump plánoval clá na autá

Americký prezident Donald Trump aj napriek varovaniu zo strany republikánov a podnikateľských lídrov plánoval zaviesť 25-% clo na dovoz áut. Clo sa malo dotknúť v zahraničí vyrobených automobilov v celkovej hodnote okolo 200 miliárd USD (171 miliárd eur), uviedol v stredu Washington Post s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené s diskusiami o tejto záležitosti. Bolo to ešte pred stretnutím s predstaviteľmi E­Ú.

Podnikateľskí lídri, rovnako ako predstavitelia republikánov vyhlásili, že takéto opatrenie by spôsobilo politický chaos a poškodilo ekonomiku. Trump však podľa Washington Post povedal svojim poradcom, aby „jednoducho verili jeho obchodnému dôvtipu“.

Únia bola pripravená na odvetu

Európska únia bola pripravená prijať odvetné clá na americké produkty v hodnote 20 miliárd USD, ak prezident USA Donald Trump uvalí clá na európske autá a dielce pre automobily. Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v rozhovore pre švédsky denník Dagens Nyheter vyjadrila nádej, že riešenie sa nájde a „veci nezájdu tak ďaleko“. Ak sa však k riešeniu nedospeje, EÚ podľa jej slov prijme clá na celý rad výrobkov z USA vrátane poľnohospodárskych a high-tech produktov a strojov.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Jean-Claude Juncker #Donald Trump #obchodná vojna