Globálna obchodná vojna nemá víťaza, varuje Čína

Globálna obchodná vojna nebude mať víťaza, vyhlásil v stredu na úvod trojdňového summitu skupiny veľkých ekonomík BRICS čínsky prezident Si Ťin-pching.

26.07.2018 08:33
debata

Vyzval ostatné štyri členské štáty skupiny (Brazíliu, Rusko, Indiu a Južnú Afriku), aby odmietli protekcionizmus. Na tohtoročné stretnutie BRICS do juhoafrického Johannesburgu mieria aj ruský prezident Vladimir Putin, jeho brazílsky náprotivok Michel Temer a indický premiér Naréndra Módí.

„Unilateralizmus by sme mali rozhodne odmietnuť,“ povedal Si pri stretnutí s hostiteľom, juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom. Ramaphosa varoval pred dopadom, aký môžu mať na rozvíjajúce sa krajiny vyhrážky zavádzaním ciel zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, a oznámil, že Čína prisľúbila Južnej Afrike investície vo výške 14,7 miliardy dolárov .

Obyvateľstvo krajín BRICS tvorí viac ako 40 percent svetovej populácie. Členské štáty tejto skupiny ale nikdy nevytvorili koordinovaný hospodársky blok. BRICS sa okrem ekonomických otázok venuje aj medzinárodnej politike. Tohtoročného summitu sa zúčastňuje tiež ďalších 22 krajín, z toho 19 z Afriky. Prísť má tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #BRICS #obchodná vojna