Od EÚ sme získali viac, než sme očakávali, teší sa Biely dom

Z obchodných rokovaní s Európskou úniou získali Spojené štáty viac, ako očakávali. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal vysoko postavený predstaviteľ Bieleho domu. Washington podľa neho očakáva, že bude s Európou spolupracovať v boji proti poškodzovaniu trhu Čínou.

27.07.2018 08:21
debata (15)

Predstaviteľ Bieleho domu komentoval stredajšie rokovania prezidenta Donalda Trumpa s šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, ktoré vyústilo v prekvapivú dohodu obmedzujúcu bezprostredné riziko obchodnej vojny medzi Európou a Amerikou. Povedal, že pred týmto konaním nebolo jasné, koľko pružnosti Európa prejaví.

„Európska únia sa zapojila do rozhovorov a bola otvorená návrhom, ktoré sme predložili ohľadom zrušenia ciel, bariér a dotácií,“ povedal Reuters predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Dodal, že EÚ je prístupná návrhu na uzavretie krátkodobých obchodných dohôd aj diskusii o dlhodobých amerických záujmoch.

Európska únia chce „spolupracovať s USA v prípade Číny“ a je pripravená pomôcť s reformou Svetovej obchodnej organizácie (WTO), pokračoval zdroj agentúry Reuters. Trump si podľa neho ponechal páky k obnoveniu ciel, ak EÚ a USA nedospejú k dohode. Európa by sa mala viac otvoriť dovozu amerických automobilov, dodal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna