Čo je dobré vedieť o geneticky modifikovaných potravinách z GMO

Do Európskej únie sa má dovážať viac americkej sóje z geneticky modifikovaných organizmov (GMO). A to napriek tomu, že mnohí Európania majú ku GMO výrobkom pochybnosti ohľadom vplyvu na zdravie ľudí a tiež pôdu a životné prostredie.

27.07.2018 10:03
sója, gmo, usa Foto: ,
Sója vyrobená v USA z GMO.
debata (34)

Na väčších dovozoch americkej sóje do EÚ sa vo Washingtone dohodli americký prezident Donald Trump a šéf eurokomisie Jean-Claud Juncker.

Čo je dobré vedieť o GMO skôr, ako k nám príde?

Čo je GMO?

Geneticky modifikovaný organizmus (GMO) vznikne po odobratí DNA z jedného organizmu, ktorý je laboratórne vložený do iného organizmu, ktorý daný gén pôvodne neobsahuje. Tieto gény môžu pochádzať z baktérií, vírusov, zo zvierat alebo aj z ľudí. DNA vkladaného organizmu je nositeľom novej vlastnosti. Napríklad rastlina získa odolnosť voči pesticídom, voči patogénom, plesniam či škodcom. Dá sa tiež dosiahnuť, aby zemiaky nezamŕzali a rastliny mali väčší plod.

Dokáže telo spracovať modifikované potraviny?

Ľudské telo má mechanizmy, ktoré ochránia vlastnú DNA a zabránia, aby sa cudzia DNA vštepila do tej našej. Niektoré gény z vírusov však majú schopnosť vštepiť sa do štruktúry DNA. Časť lekárov má preto obavy, či sa takýmto spôsobom nedokáže nejaká cudzia DNA vštepiť do tej našej.

Existujú vedecké výskumy, ktoré by určili dôsledky potravín z GMO na ľudské zdravie?

Na túto tému existujú stovky výskumov, ale žiadny z nich sa nezameriaval na dôsledky na ľudské zdravie. Nie je doteraz riadne dokázané, že GMO potraviny sú z dlhodobého hľadiska zdravotne neškodné. Existuje riziko, že v GMO rastline môžu vzniknúť nové molekuly, proteíny, nové alergény. Na 100 percent sa nedá zaručiť, že pravidelná konzumácia potravín z GMO nebude mať dlhodobý efekt na zdravie človeka.

Testujú sa aj ľudia v súvislosti s GMO?

Keďže GMO potraviny nie sú dostatočne testované pred vstupom na trh, podľa vedcov sú ľudia v podstate pokusnými králikmi. V súvislosti s poškodením zdravia kritici GMO hovoria o problémoch s plodnosťou, alergiou, imunitou, o zmenách v tráviacom trakte a rezistenciou voči novým liečivám alebo antibiotikám. Napríklad nové liečivo najskôr podlieha vstupným testovaniam, a kým sa výrobca dostane k testovaniam na človeku, môže uplynúť aj desať rokov. V prípade GMO prebehli testy len na zvieratách a rastlinách a z dlhodobého hľadiska stále nevieme, čo to spraví s človekom. Z toho krátkodobého vieme povedať, že všetko funguje, ako má, zvieratá naberajú hmotnosť, nie je evidovaný úhyn, ale dlhodobé účinky nepoznáme.

Ako sa má postaviť Európa k otvoreniu trhu s GMO?

Skepticizmus, ktorý vládne v Európe voči týmto potravinám, by mal vyvolať tlak, aby sa realizovali výskumy a aby vedci skutočne dokázali, či sú GMO potraviny zdravotne neškodné, alebo nie. A aby sa prijali zákony, ktoré budú regulovať dovážanie GMO potravín.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #GMO #geneticky modifikované potraviny