Pokles hodnoty Facebooku sa nepáči akcionárom, už ho žalujú

Akcionár sociálnej siete Facebook podal žalobu na firmu a jej generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga pre štvrtkový prepad cien akcií o 19 percent. Mohla by to byť prvá z mnohých žalôb proti Facebooku, uviedla agentúra Reuters.

28.07.2018 07:30
debata (11)

Akcionár James Kacouris obvinil Facebook, Zuckerberga a tiež finančného riaditeľa Davida Wehnera z porušovania federálnych zákonov o cenných papieroch a chce získať status žaloby podanej za viac osôb s rovnakým záujmom a bližšie neurčené odškodné. Hovorca Facebooku odmietla správu komentovať.

Podľa Kacourisovho obvinenia mal Facebook a jeho šéfovia urobiť zavádzajúce vyhlásenie alebo zlyhali v tom, že neoznámili včas spomalenie rastu tržieb, pokles prevádzkovej marže a počtu aktívnych používateľov. Trhy potom boli „šokované“, keď v stredu pravda vyšla najavo.

Akcionári v Spojených štátoch často žalujú spoločnosti po nečakanom prepade cien akcií, najmä ak strata hodnoty je vysoká.

Facebook už čelí desiatke žalôb pre narábanie s údajmi používateľov.

Vo štvrtok akcie najväčšej sociálnej siete na svete klesli o 19 percent, a zažili tak najhorší deň od vstupu na burzu v roku 2012. Trhová hodnota firmy sa znížila zhruba o 120 miliárd dolárov, a Facebook sa stal prvým podnikom v histórii amerického akciového trhu, ktorého trhová hodnota sa počas jediného dňa prepadla o viac ako 100 miliárd dolárov. V piatok už prepad nebol taký výrazný, akcie oslabili o 0,78 percenta.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #facebook