Trumpova daňová reforma stiahla investície do Spojených štátov

Daňová reforma amerického prezidenta Donalda Trumpa spôsobila veľké narušenie globálneho toku investícií.

28.07.2018 14:54
debata (5)

Spojené štáty v prvom štvrťroku prvýkrát od roku 2005 priniesli viac peňazí domov, než koľko poslali von. Vyplýva to zo štúdie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Odliv globálnych priamych zahraničných investícií v prvom štvrťroku klesol o 44 percent na 136 miliárd USD. Podľa OECD to bolo z veľkej časti spôsobené zmenou v Spojených štátoch, pre ktoré boli zaznamenané negatívne zahraničné investície, čo vlastne znamená, že americké spoločnosti priniesli späť viac peňazí, než koľko poslali do zahraničia.

„Spojené štáty sú obvykle najväčším zahraničným investorom na svete. Takže, keď urobili zmenu na negatívne, má to veľký dopad na globálny tok,“ uviedla štatistička investičnej divízie OECD Maria Borgaová. Dodala, že dlhodobý vplyv tohto obratu je ťažké odhadnúť, ale mohol by byť výrazný a dlhotrvajúci.

Zákon o znížení daní v USA bol schválený v decembri. Sadzba dane zo zisku firiem sa podľa neho znížila na 21 percent z 35 percent a zaviedla pre nadnárodné firmy jednorazovú daň pre zisky, ktoré nechajú v zahraničí. Americké firmy tak priviedli späť do krajiny o 145 miliárd USD viac, než koľko investovali v zahraničí.

Po prepade amerických investícií sa v prvom štvrťroku najväčším investorom v zahraničí stalo Japonsko, napísala agentúra Reuters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #USA #OECD