Automobilové veľmoci sa chcú poradiť, ako na Trumpové clá

Krajiny patriace medzi popredných výrobcov automobilov chcú tento týždeň rokovať o možnosti koordinovanej reakcie na nové clá, ktorá by na dovoz automobilov a automobilových súčiastok mohli uvaliť Spojené štáty.

30.07.2018 01:10
debata

Zástupcovia Európskej únie, Kanady, Mexika, Japonska a Južnej Kórey sa v utorok stretnú v Ženeve. Informujú o tom agentúry Reuters a Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

Americké ministerstvo obchodu začalo v máji na pokyn prezidenta Donalda Trumpa vyšetrovať vplyv dovozu automobilov na národnú bezpečnosť USA. Vyšetrovanie by mohlo viesť k zavedeniu podobných ciel, aké Washington v marci začal uplatňovať na dovoz ocele a hliníka.

„Účelom stretnutia je zhromaždiť krajiny patriace medzi popredných výrobcov automobilov, aby bolo možné diskutovať o obavách z vyšetrovania zo strany amerického ministerstva obchodu,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný predstaviteľ kanadskej vlády.

Trump a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu dosiahli dohodu, podľa ktorej budú EÚ a USA pracovať na odbúravaní obchodných bariér. Trump v rámci tejto dohody súhlasil, že zatiaľ nepristúpi k uvaleniu nových ciel na dovoz automobilov z EÚ. Americký minister obchodu Wilbur Ross však následne upozornil, že vyšetrovanie dovozu automobilov do USA bude pokračovať. Európska únia už skôr varovala Spojené štáty, že uvalením dovozných ciel na automobily a súčiastky by poškodili vlastný automobilový priemysel a pravdepodobne prinútili obchodných partnerov k odvetným opatreniam.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky #obchodná vojna #clá