Účet za telefón predražujú podvodné správy

Podvodníci a nepozornosť predražujú telefónne účty Slovákov o stovky eur. Okrem nechcených hovorov zo zahraničia môže na účte za telefón pribudnúť suma navyše aj za prijaté SMS správy. V oboch prípadoch musia byť používatelia mobilných telefónov obozretní, inak im hrozia vysoké poplatky.

31.07.2018 10:00
žena, muž, telefón, telefonovanie Foto:
Inštalácia rôznych aplikácií a hier do mobilného telefónu sa po prvotnom nadšení môže napokon vypomstiť.
debata (16)

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) varuje obyvateľov Slovenska pred nechcenými spoplatnenými krátkymi SMS správami. „Občania si často "vďaka“ nepozornosti ani neuvedomujú, že dali súhlas na zasielanie spätných (spoplatnených) SMS správ. Následne ich nepríjemne prekvapí vysoký telefónny účet, cítia sa oklamaní a nevedia, ako majú postupovať,“ informuje RÚ.

Udelenie súhlasu na zasielanie spoplatnených SMS správ môže prebehnúť pri zadávaní telefónneho čísla do rôznych služieb prostredníctvom internetu. RÚ uvádza prípad muža, ktorého syn registroval jeho číslo na odoberanie spoplatnených SMS správ pri sťahovaní aplikácií a hier.

Účet za telefón stúpal každou prijatou SMS správou, keďže syn nevedel zasielanie správ vypnúť. "Otec v spolupráci s telekomunikačným operátorom napokon situáciu vyriešil. Buďte opatrní aj pri zapojení sa do telefonických súťaží, hier a hlasovaní,“ informuje RÚ. Zároveň používateľom mobilných telefónov odporúča, aby sa pred zapojením do hier a súťaží podrobne oboznámili s podmienkami a cenami.

Ľudia sa sťažujú u operátorov

"Pravidelne komunikujeme smerom k zákazníkom, aby v prípade nezrozumiteľného alebo podozrivého obsahu kontaktovali svojho operátora, prípadne prevádzkovateľa služby a detailne sa oboznámili s podmienkami, ku ktorým sa majú prihlásiť. Stretávame sa vyslovene s nekalými praktikami rôznych prevádzkovateľov, kde je evidentná snaha poškodiť zákazníka, ale aj s menej viditeľnými formami, kde prevádzkovateľ dodrží literu zákona, ale zákazník i tak podľahne ,čaru okamihu' a klikne alebo podpíše niečo nechcené,“ informuje hovorca pre korporátne záležitosti Slovak Telekomu Peter Kimijan.

Telekom podľa Kimijana zaznamenáva niekoľko reklamácií ročne, spojených s podvodnými SMS správami, ku ktorým pristupuje individuálne. Zaznamenanie podobných prípadov v posledných mesiacoch zaznamenal aj najmladší mobilný operátor 4ka.

Samotný úrad nemôže regulovať prevádzkovateľov hier, súťaží a hlasovaní. V minulosti problémy spôsobovalo aj posielanie SMS správ na čísla so zvýšenou tarifou. Zákazníkom tak napriek predplatenému množstvu SMS správ boli dodatočne účtované sumy za poslané správy. Používatelia mobilných zariadení si môžu dať bezplatne priamo u operátora zablokovať hovory, SMS a MMS správy z týchto čísiel.

"V prípadne prémiových SMS ide o službu, ktorá nie je priamo prevádzkovaná operátormi. Pre zapojenie sa do takejto služby zákazník vždy zasiela prihlasovaciu SMS s kľúčovým slovom na dané číslo. Podľa dohody s poskytovateľom služby text následnej odpovednej SMS by mal obsahovať cenu služby, ako aj možnosť vypnutia cez SMS s požadovaným textom pre túto službu. Podľa našich skúseností si zákazníci často vymazávajú tieto aktivačné SMS alebo zabudnú, že si službu v minulosti aktivovali,“ uvádza Tereza Molnár, hovorkyňa O2 Slovakia. Zákazník si službu môže zrušiť aj cez zákaznícku linku operátora. Nestačí len zablokovanie samotných správ.

Nevolať späť na neznáme čísla

Všetci operátori sa zhodujú na tom, že zákazníci by mali používať zdravý sedliacky rozum. Nemali by klikať na neznámy obsah a zadávať na podozrivých stránkach svoje telefónne čísla bez toho, aby si overili všetky podmienky.

„Najdôležitejšia je prevencia. Zákazníci si častokrát ani neuvedomia, že sa zapoja napríklad do nejakej súťaže a tým pádom sa mohli, aj nechtiac, zaregistrovať na zasielanie takýchto správ. Môže sa tak pokojne stať aj prostredníctvom rôznych webových stránok, nielen zaslaním aktivačnej SMS správy. Zákazníkom odporúčame neposkytovať svoje telefónne čísla bezdôvodne tretím stranám a nedôveryhodným zdrojom, prípadne si veľmi dôkladne preveriť podmienky, za akých sa do rôznych súťaží zapoja,“ informuje Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti Orange.

Slovákov navyše už mesiace obťažujú volania z exotických krajín. Ide o telefonické podvody s názvom wangiri. Kto si nájde zmeškaný hovor z exotickej krajiny a zavolá späť, môže očakávať vyšší účet za telefón.

Ide o telefonáty z krajín ako Rusko, Madagaskar, Somálsko, Nepál, Venezuela a iné. Samotné hovory sú vytáčané prostredníctvom automatického systému, ktorý po krátkom zvonení hovor ukončí. Aj krátky spätný telefonát môže majiteľa telefónneho čísla stáť niekoľko eur.

Podvody cez telefón

  • Pri zadávaní telefónneho čísla do rôznych služieb na internete si ľudia často ani neuvedomujú, že dali súhlas na zasielanie spätných (spoplatnených) SMS správ.
  • Ľudia by sa mali pred zapojením do hier a súťaží podrobne oboznámiť s podmienkami a cenami.
  • U operátora možno bezplatne zablokovať hovory, SMS a MMS správy z pochybných čísiel.
  • Pozor na spätné volania na neznáme čísla. Kto si nájde zmeškaný hovor z exotickej krajiny a zavolá späť, môže očakávať vyšší účet za telefón.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #O2 #mobilné aplikácie #Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb #Telecom #SMS správy #telefónny účet