Slovensko chce byť medzi prvými, kto zdaní digitálnu ekonomiku

Slovensko je jednou z prvých krajín, ktoré sa snažia zdaniť zahraničné firmy podnikajúce v prostredí digitálnej ekonomiky. Ide o prevádzkovateľov digitálnych platforiem sprostredkujúcich na Slovensku služby ubytovania alebo prepravy, akými sú napríklad AirBnB alebo Booking.com.

30.07.2018 21:54
debata (2)

Dobrovoľne sa však doteraz podľa Slovenskej komory daňových poradcov (SKDP) na finančnej správe zaregistrovala jedna spoločnosť, pri ďalších prebieha proces úradnej registrácie.

Komora uviedla, že podľa novely zákona o dani z príjmov sa majú od 1. januára 2018 transakcie zrealizované na Slovensku zdaňovať doma na Slovensku. Daň majú odvádzať priamo zahraničné firmy fungujúce cez digitálne platformy, a to tak, že si na Slovensku zaregistrujú stálu prevádzkareň pre účely dane z príjmov a príjmy, resp. zisky tejto stálej prevádzkarne zdania prostredníctvom daňového priznania. Podľa informácií, ktoré komora získala z finančnej správy, sa dobrovoľne zaregistrovala spoločnosť TPF group z Českej republiky. Voči ostatným spoločnostiam mala spustiť finančná správa registračné konanie z úradnej moci. Podľa aktuálnych údajov od daniarov je jedna spoločnosť zaregistrovaná z úradnej moci. Má ísť o spoločnosť Expedia Lodging Partner Services Sárl zo Švajčiarska.

Komora ďalej informovala, že pri ďalších spoločnostiach ešte beží proces úradnej registrácie. Má sa to týkať spoločností Booking.com, HRS – Hotel Reservation Service Robert Ragge GmbH, spoločnosti Previo a SZALLAS.HU.

Komora je presvedčená, že slovenské riešenie zdaňovania bez koordinácie s inými štátmi môže priniesť problémy v podobe dvojitého zdanenia týchto spoločností. „Legislatíva priniesla najmä neistotu pre daňové subjekty, a to jednak pre operátorov digitálnych platforiem, ako aj pre podnikateľov, ktorí svoje služby dopravy a ubytovania ponúkajú cez tieto platformy,“ priblížil Miroslav Marcinčin z komory. SKDP podľa jeho slov nesúhlasí s tým, ako si Slovenská republika vykladá zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. „Existuje tu riziko porušenia zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia, ktoré má SR uzatvorené, a ktoré majú prednosť pred zákonom. Dôsledkom môžu byť súdne spory, ale aj arbitráže s inými štátmi, ktorým zdanenie príjmov na Slovensku uberie z ich daňových príjmov, keďže rovnaký príjem by nemal byť zdanený dvakrát v rôznych štátoch,“ tvrdí Marcinčin.

Nejasná legislatíva spôsobuje problémy aj slovenským podnikateľom, ktorí využívajú služby internetových sprostredkovateľov. V prípade, ak si zahraničná digitálna platforma nezaregistruje na Slovensku stálu prevádzkareň pre účely dane z príjmov, povinnosť zraziť a odviesť zrážkovú daň z platieb za sprostredkovanie sa automaticky prenáša na slovenského podnikateľa. "Napĺňanie povinností v praxi je problematické. Slovenskí podnikatelia, ktorí využívajú služby týchto platforiem, sa tak dostávajú do ťažkej situácie 'výbercu'dane prostredníctvom zrážky. V praxi sú však finančné toky často nastavené tak, že títo podnikatelia nemajú reálnu možnosť daň zraziť. V takejto situácii by museli daň zaplatiť zo svojho a následne si ju pýtať od operátora digitálnej platformy,

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #digitálna ekonomika