Nemci odklepli Grécku poslednú pomoc - 15 miliárd eur

Rozpočtový výbor nemeckého parlamentu schválil na mimoriadnom zasadnutí vyplatenie poslednej tranže, takmer 15 miliárd eur, z tretieho balíka pomoci Grécku.

01.08.2018 18:04
debata (5)

Ministri financií eurozóny a vedenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) schválili posledné miliardy pomoci pred pár týždňami, ale súhlas k tomu musel dať aj finančný výbor parlamentu v Berlíne. Opoziční poslanci vo výbore za Alternatívu pre Nemecko a Slobodní demokrati (FDP) hlasovali proti vyplateniu sumy.

Dôvodom odkladu schválenia bol spor vnútri gréckej vlády. Niektorí jej členovia chceli daň pridanej z hodnoty (DPH) pre päť ostrovov schváliť len vo výške 17 % namiesto požadovaných 24 %. Podľa oponentov sú ostrovy v zložitej situácii, lebo je na nich veľa imigrantov. Napokon sa dosiahol kompromis. Schválila sa nižšia DPH s tým, že sa suma, ktorá nepríde do rozpočtu z ostrovov, získa znížením výdavkov na armádu.

Na úrokoch získajú 2,9 miliardy eur

Grécko dostalo od výboru aj ubezpečenie, že ak jeho vláda dodrží prisľúbené reformy, dostane úľavy na úroky v hodnote niekoľko sto miliónov eur. Úľavu však nemecký rozpočtový výbor bude musieť znovu schváliť.

Atény by mali Nemecku za jeho pomoc od roku 2010 vyplatiť úroky najmenej 2,9 miliardy eur. Suma nesúvisí s úverovým programom Grécku, ale ide o úročenie gréckych štátnych dlhopisov, ktoré nakúpila nemecká centrálna banka v rámci programu Securities Market Programme (SMP) Európskej centrálnej banky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #finančná pomoc