Firma za bilión dolárov. Apple je prvou

Americká spoločnosť Apple sa vo štvrtok stala prvou americkou verejne obchodovanou firmou, ktorej trhová kapitalizácia prekonala hranicu jedného bilióna USD.

02.08.2018 07:27 , aktualizované: 18:56
debata (3)

Akcie spoločnosti počas štvrtkového obchodovania na trhu Nasdaq vystúpili až na 207,05 USD. Oproti stredajšiemu záveru to predstavuje nárast o 2,8 percenta. Od utorka, keď firma zverejnila výsledky hospodárenia za apríl až jún, akcie posilnili zhruba o deväť percent.

Apple tak korunoval desať rokov trvajúce rast, o ktorý sa zaslúžil všadeprítomný prístroj iPhone. Práve ten firmu premenil z menšieho hráča na trhu osobných počítačov v globálneho obra, ktorý pôsobí v oblasti zábavy a komunikácie.

Príjmy podniku, ktorý vznikol v roku 1976 v garáži, sú vyššie než hrubý domáci produkt Portugalska či Nového Zélandu.

Ďalší na rade je Amazon či Alphabet

Primárna ponuka akcií Applu sa uskutočnila v roku 1980. Odvtedy akcie firmy vzrástli o viac ako 50 000 percent. Pre porovnanie – širší akciový index Standard & Poors 500 za rovnakú dobu pridal len zhruba 2000 percent.

Niektoré servery hlásili, že trhová kapitalizácia Applu prekonala hranicu jedného bilióna dolárov už skôr počas dňa. To však bolo spôsobené starým údajom o počte akcií v obehu. Firma totiž odkupuje vlastné akcie a v utorok poskytla aktuálne údaj o tom, koľko má teraz akcií v obehu.

Firma výrazne rastie hlavne od uvedenia svojho smartphonu iPhone na trh. V roku 2006, rok pred predstavením iPhonu, tržby firmy predstavovali menej ako 20 miliárd USD a čistý zisk dve miliardy USD. Vlani už tržby vzrástli na 229 miliárd a čistý zisk na 48,4 miliardy USD. Apple sa tak stal najziskovejšou verejne obchodovanou firmou v USA.

Analytici však upozorňujú, že Apple by už čoskoro mohli o jeho vedúce postavenie pripraviť firmy ako Alphabet alebo Amazon, ak sa Applu nepodarí nájsť nové produkty alebo služby. Dopyt po chytrých telefónoch totiž ochabuje.

Investorov povzbudil výhľad

Investorov potešil najmä výhľad rastu tržieb na štvrťrok, ktorý sa začal v júli. Analytici tiež veria, že septembrové zahájenie predaja nových prístrojov iPhone pripraví pôdu pre udržateľný rast.

Apple očakáva v tomto štvrťroku tržby v rozmedzí 60 miliárd až 62 miliárd USD. Podľa odhadu analytikov oslovených agentúrou Thomson Reuters majú byť tržby v priemer vo výške 59,6 miliardy USD.

Apple zvyčajne v septembri, ktorý spadá ešte do tohto štvrťroka, začína predaj nového modelu. Tento rok analytici čakajú tri nové iPhony.

Apple predal v minulom štvrťroku 41,3 milióna telefónov, čo bolo o pol milióna menej, než sa očakávalo. Priemerná predajná cena však prekonala očakávania o 30 dolárov, predstavovala 724 dolárov. Priemerná predajná cena v jarných štvrťrokoch pritom zvyčajne býva nižšia, vlani v rovnakom období predstavovala 606 USD. Firme sa tak podarilo predať prevažne drahšie prístroje iPhone X, čo vyvoláva medzi investormi nádej, že firme ďalej porastie zisková marža, teda podiel zisku na tržbách.

Záujem však bol aj o ďalšie produkty firmy, vrátane obchodu s aplikáciami a hudobného obchodu. Analytici tiež čakajú, že firma čoskoro predstaví novú videoslužbu, ktorá by sa mohla stať konkurentom služieb ako Netflix alebo Prime firmy Amazon.com.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Apple